Το πελματογράφημα βοηθάει στη διάγνωση πολλών προβλημάτων

To πελματογράφημα, δηλαδή η εξέταση των πελμάτων των ποδιών, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, της ισχιαλγίας, της σκολίωσης και άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων, λένε οι ποδίατροι.

FDF0A199D39Πρόκειται για μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία των πελμάτων. Αυτό γίνεται με τον πελματογράφο, μια συσκευή που έχει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες και συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο εξεταζόμενος αρχικά στέκεται χωρίς κάλτσες και μετά βαδίζει με κανονική ταχύτητα στον πελματογράφο ενώ ο υπολογιστής αναλύει τα στοιχεία που λαμβάνει. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τον τρόπο βαδίσματος, την κατανομή του βάρους και τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση. Η εξέταση δείχνει πώς περπατάμε και τι πιέσεις ασκούνται στα πόδια μας λόγω του τρόπου βαδίσματος.

Οι πιέσεις αυτές αποτελούν βασική αιτία για τυχόν προβλήματα στα πόδια, τους αστραγάλους, τα γόνατα, τα ισχία και τη μέση. Η καθημερινή πίεση που ασκείται στα πόδια από το περπάτημα, το τρέξιμο ή από την λανθασμένη στάση του σώματος, μπορεί να είναι παράγοντας εμφάνισης προβλημάτων.

imaperlamatografhmagesΑνάλογα με τα ευρήματα του πελματογραφήματος, μπορεί να συστηθεί στον εξεταζόμενο να χρησιμοποιεί ορθοπεδικούς πάτους.

Με τους ορθοπεδικούς πάτους (ορθοπεδικά πέλματα) μπορεί να επιτευχθεί:

  •  Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα κατά τη βάδιση.
  •  Καλύτερη απόσβεση των κραδασμών.
  •  Επιμερισμός των πιέσεων σε μεγαλύτερη επιφάνεια του ποδιού και, επομένως, πιο ξεκούραστη βάδιση.
  •  Καλύτερη στάση του σώματος.

Το πελματογράφημα συνήθως γίνεται για παθήσεις των ποδιών όπως οι ασυμμετρίες της ποδικής καμάρας (π.χ. πλατυποδία, κοιλοποδία), η ραιβοποδία (τα πόδια “κοιτάζουν” προς τα μέσα), προβλήματα με τα μετατάρσια, η άκανθα πτέρνας (πρόκειται για μια ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας), η πελματιαία απονευρωσίτιδα, το διάστρεμμα, η τενοντίτιδα αχίλλειου, το κότσι, τα κατάγματα κοπώσεως, το νευρίνωμα Μόρτον, η χοντροπάθεια επιγονατίδας, η ρήξη μηνίσκου, οι διάφορες θλάσεις, ο πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η ισχιαλγία, η οσφυαλγία και η πρώιμη ανίχνευση του διαβητικού ποδιού.

Η εξέταση γίνεται σε ιδιωτικά ιατρεία ή εργαστήρια φυσικοθεραπείας που διαθέτουν τον εξοπλισμό.

Δείτε επίσης