Απώλεια όσφρησης (ανοσμία)

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, όταν πάσχουν από κάποιο κρυολόγημα, αλλά μερικές φορές η αιτία δεν είναι τόσο εμφανής.

Απώλεια της αίσθησης της όσφρησης (ανοσμία) προκαλείται, όταν κάποια απόφραξη στη μύτη σας εμποδίζει τις οσμές να φτάσουν τις ευαίσθητες νευρικές ίνες της μύτης που οδηγούν στην περιοχή του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνη για την όσφρηση (οσφρητική περιοχή).

Σημεία και συμπτώματα

  • Μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύετε οσμές.
  • Δυσκολία εισπνοής από τη μύτη.

Απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να εκδηλωθεί, αν η οσφρητική περιοχή ή οι νευρικές ίνες έχουν τραυματιστεί. Μία ιογενής λοίμωξη, αλλεργίες ή μία χρόνια ρινική λοίμωξη μπορεί να καταστρέψει αυτά τα νεύρα, όπως επίσης και ένας τραυματισμός στο κεφάλι, μία εγχείρηση στη μύτη ή ένας όγκος.

Ένα άλλο αίτιο απώλειας της όσφρησης είναι οι ρινικοί πολύποδες και τα εξογκώματα σε μέγεθος μαργαριταριού εξαιτίας διόγκωσης των ρινικών μεμβρανών, που μπορούν να φράξουν τις ρινικές διόδους.

apoleis osfrhshs 5

Η αίσθηση της όσφρησης σας και σε μεγαλύτερο βαθμό η αίσθηση της γεύσης σας ξεκινάει από τις απολήξεις των οσφρητικών νεύρων, που βρίσκονται στο πάνω μέρος της μύτης σας. Αυτά τα νεύρα περιέχουν ευαίσθητες ίνες που μεταφέρουν σήματα από τον οσφρητικό βολβό στον εγκέφαλο σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης μπορούν ακόμα να ξεχωρίσουν αλμυρές, γλυκές, ξινές και πικρές γεύσεις, που ανιχνεύονται από τη γλώσσα, αλλά έχουν πρόβλημα στο να διακρίνουν ανάμεσα σε πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, που απαιτούν τη χρήση και της γεύσης και της όσφρησης.

Διάγνωση

Αν χάσετε την αίσθηση της όσφρησης σας χωρίς εμφανή λόγο, συμβουλευθείτε το γιατρό σας

Πόσο σοβαρή είναι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης;

Τις περισσότερες φορές η ανοσμία είναι απλά μία ενόχληση. Μερικές φορές μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μίας πιο σοβαρής πάθησης. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για να ελέγξετε για πολύποδες, όγκο ή ενδείξεις τραύματος στο κεφάλι. Αν χάσετε την αίσθηση της όσφρησης μετά από μια διάσειση ή κάποιο άλλο τραύμα στο κεφάλι, το χτύπημα μπορεί να είναι το αίτιο της ανοσμίας σας.

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να σας θέτει σε ορισμένους κινδύνους. Αν έχετε ανοσμία, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας διαθέτει ανιχνευτές πυρκαγιάς, γιατί μπορεί να μη μυρίσετε τον καπνό μιας πυρκαγιάς.

Επιπλέον, ελέγξτε προσεχτικά τις ημερομηνίες λήξεις των τροφίμων και την κατάλληλη ψύξη συντήρησης των τροφίμων, για να μην καταναλώσετε χαλασμένα τρόφιμα, τα οποία δεν μπορείτε να εντοπίσετε με την όσφρηση.

Θεραπεία

Αν η απώλεια της όσφρησης σας οφείλεται σε αλλεργική ρινίτιδα ή ρινικό πολύποδα, η θεραπεία αυτών των παθήσεων συνήθως την αποκαθιστά.

Αν το αίτιο δεν είναι εμφανές, όπως είναι συχνά η περίπτωση κάποιας ίωσης, η αίσθηση της όσφρησης σας μπορεί να επιστρέψει, όταν ανανεωθεί ο ιστός της οσφρητικής περιοχής σας.

Δείτε επίσης