Τι είναι το ρινόφυμα

rinofyma 5Το ρινόφυμα, που προκαλείται από μία πάθηση του δέρματος που ονομάζεται ροδόχρους ακμή, αφορά το επιφανειακό στρώμα του δέρματος (επιθήλιο) στο εξωτερικό μέρος της μύτης.

Το δέρμα χοντραίνει κάνοντας τη μύτη να δείχνει μεγάλη και διογκωμένη. Η επιφάνεια της μύτης παρουσιάζεται ανώμαλη, σκληρή, λοβιώδης, σαν πατάτα. Αυτό ονομάζεται κάποιες φορές ως σύμπτωμα του W.C Fields, από το διάσημο κωμικό ηθοποιό που έπασχε από ρινόφυμα.

Η πάθηση προσβάλλει πολύ πιο συχνά άνδρες παρά γυναίκες (αναλογία 20 προς 1).

Σημεία και συμπτώματα

  • Μύτη που φαίνεται μεγάλη, βολβοειδής και ροδοκόκκινη.

Η αιτία δεν έχει κατανοηθεί απόλυτα. Θεωρείται πως οφείλεται σε υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων. Θεωρείται, ότι σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή από ένα παράσιτο της κεφαλής που ονομάζεται Demodex folliculorum.

Παλιότερα πίστευαν ότι η πάθηση ήταν αποτέλεσμα κατάχρησης αλκοόλ, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει τελικά. Άτομα που πίνουν λίγο ή και καθόλου μπορεί να αναπτύξουν ρινόφυμα.

Διάγνωση

Η διάγνωση του ρινοφύματος γίνεται με βάση την εμφάνιση του περίσσιου χοντρού δέρματος στο εξωτερικό μέρος της μύτης, που την κάνει να έχει μεγάλο και βολβοειδές σχήμα.

Θεραπεία

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για το ρινόφυμα είναι η εγχείρηση.

Κατά την επέμβαση αυτή ο χειρουργός αφαιρεί τον επιπλέον ιστό από το εξωτερικό μέρος της μύτης χρησιμοποιώντας διάφορα χειρουργικά εργαλεία ή λέιζερ. Καθώς αναρρώνει η μύτη, παίρνει συνήθως το φυσιολογικό της σχήμα.

Δείτε επίσης