Αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων

Οι αδένες (αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή “κρεατάκια”) και οι αμυγδαλές σας αποτελούνται κυρίως από λεμφικό ιστό.

Τα “κρεατάκια” βρίσκονται στο πάνω μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω “από τη μαλακή περιοχή στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος σας (μαλακού ουρανίσκου). Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος σας. Και τα δύο προσπαθούν να φιλτράρουν τις λοιμώξεις από το στόμα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στα βρέφη και στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

kreatakai amygales55Αργότερα, στην παιδική ηλικία, τα “κρεατάκια” και οι αμυγδαλές συρρικνώνονται. Κατά την εφηβεία τα “κρεατάκια” έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ οι αμυγδαλές έχουν συρρικνωθεί στο μέγεθος αμύγδαλου.

Πολλά μικρά παιδιά και μερικοί ενήλικοι αναπτύσσουν βακτηριακή αμυγδαλίτιδα. Περιστασιακά επίσης οι αδένες πρήζονται προσδίδοντας στη φωνή μία ένρινη χροιά.

Αν εσείς ή το παιδί σας παθαίνετε συχνές αμυγδαλίτιδες, τέσσερις με έξι ή περισσότερες το χρόνο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αφαιρέσετε τις αμυγδαλές σας και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις σας. Αυτή η συνδυασμένη εγχείρηση είναι γνωστή ως αδενοαμιυγδαλεκτομή.

Στο παρελθόν τα περισσότερα παιδιά με αμυγδαλίτιδα αφαιρούσαν τις αμυγδαλές τους. Η πρόοδος με τα αντιβιοτικά έκαναν τη θεραπεία της αμυγδαλίτιδας πολύ πιο εύκολη και την εγχείρηση πιο σπάνια.

Η εγχείρηση εξακολουθεί να αποτελεί μία επιλογή, όταν οι αμυγδαλές διογκώνονται τόσο πολύ, που επηρεάζουν την αναπνοή και την κατάποση, ή όταν οι διογκωμένοι αδένες προκαλούν απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) και ρινική απόφραξη.

Μετά την αφαίρεση οι αμυγδαλές δε μεγαλώνουν ξανά. Μερικές φορές μικρά υπολείμματα του ιστού των αδένων μπορούν να διογκωθούν. Αυτό σπανίως προκαλεί προβλήματα.

Μετά την εγχείρηση ο λαιμός θα πονάει. Αυτό σταδιακά βελτιώνεται σε 10 με 14 ημέρες. Η αφαίρεση των αμυγδαλών δεν εγγυάται απαλλαγή από μελλοντικές λοιμώξεις, αλλά η συχνότητα τους συνήθως μειώνεται. Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία άλλων παθήσεων. Στα παιδιά αυτές οι παθήσεις είναι:

  • Αναπνοή από το στόμα και ροχαλητό (και τα δύο προέρχονται από χρόνια απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών).
  • Συχνές λοιμώξεις του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα).

Παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σ’ αυτή την εγχείρηση έναν ενήλικα είναι:

  • Ροχαλητό και άπνοια στον ύπνο.
  • Μία μη φυσιολογική σκληρή μάζα σε μία αμυγδαλή (ασβέστωση αμυγδαλής).
  • Συχνές φλεγμονές του ιστού γύρω από τις αμυγδαλές (περιαμυγδαλίτιδα).

Δείτε επίσης