Αμυγδαλίτιδα και θεραπεία

Οι αμυγδαλές σας αποτελούνται κυρίως από λεμφικό ιστό. Βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος, μία σε κάθε πλευρά του λαιμού σας.

Ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες φιλτράρουν τους μολυσματικούς μικροοργανισμούς. Όταν οι αμυγδαλές γίνονται το επίκεντρο μίας βακτηριακής λοίμωξης, πρήζονται και ερεθίζονται. Αυτή η φλεγμονή (αμυγδαλίτιδα) είναι συνηθισμένη, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

amygdalitida5Συμπτώματα και διάγνωση

Επισκεφτείτε το γιατρό σας, αν ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και τα ρίγη κρατήσουν πάνω από 48 ώρες ή αν έχετε ιστορικό αμυγδαλίτιδας.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μία καλλιέργεια από δείγμα που θα πάρει από το λαιμό, για να εξακριβώσει αν η αιτία των συμπτωμάτων σας είναι μια βακτηριακή λοίμωξη.

Η αμυγδαλίτιδα προκαλεί εμφανή διόγκωση και ερυθρότητα των αμυγδαλών. Μπορεί επίσης να έχουν άσπρα στίγματα πάνω τους. Οι λεμφαδένες κάτω από το σαγόνι και στο λαιμό μπορεί να διογκωθούν και να είναι ευαίσθητοι.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πονόλαιμος.
  • Πονοκέφαλος.
  • Πυρετός και ρίγη.
  • Επώδυνοι, διογκωμένοι αδένες στο σαγόνι και στο λαιμό.

Πόσο σοβαρή είναι η αμυγδαλίτιδα; Αν δεν αντιμετωπισθεί η αμυγδαλίτιδα που προέρχεται από στρεπτόκοκκο, μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα πάνω ή γύρω από τις αμυγδαλές σας.

Επιπλέον, ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου που προκαλούν αμυγδαλίτιδα μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες επιπλοκές, όπως φλεγμονή των νεφρών (νεφρίτιδα) ή ρευματικό πυρετό.

Θεραπεία

Αν έχετε αμυγδαλίτιδα, χρειάζεστε πολλή ξεκούραση και πρέπει να πίνετε καταπραϋντικά υγρά. Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο – μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανακατεμένο με ένα ποτήρι ζεστό νερό – αρκετές φορές την ημέρα βοηθούν συχνά στη μείωση του πονόλαιμου.

Η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.), η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) ή η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά, γιατί μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Reye, μία σοβαρή πάθηση που επηρεάζει το αίμα, τον εγκέφαλο και το συκώτι.

Φάρμακα. Αν το αίτιο της αμυγδαλίτιδας είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει πιθανώς ένα αντιβιοτικό. Τα σημεία και τα συμπτώματα θα πρέπει να εξαφανιστούν σε λίγες ημέρες, αλλά είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας χορηγήθηκε.

Δείτε επίσης