Επιγλωττίτιδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Η επιγλωττίτιδα (epiglottitis) είναι μία φλεγμονή της επιγλωττίδας που μοιάζει με καπάκι και καλύπτει τις φωνητικές χορδές και τον αναπνευστικό σας σωλήνα (τραχεία).

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα πρήξιμο  (φούσκωμα) της επιγλωττίδας (το όργανο που κλείνει την είσοδο του λάρυγγα όταν καταπίνουμε, για να μην πηγαίνουν οι τροφές προς τους πνεύμονες).

Εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί και να νομίσει στην αρχή ότι το παιδί έχει λαρυγγίτιδα, επειδή τα συμπτώματα τους μοιάζουν αρκετά. Το παιδί όμως με την επιγλωττίτιδα επιδεινώνεται ραγδαία και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα υπάρχει περίπτωση να πεθάνει από ασφυξία.

epiglottitida55Η κατάσταση είναι συνηθέστερη ανάμεσα στα παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών, αν και μπορεί να παρουσιαστεί επίσης σε ενήλικες. Είναι συνηθέστερη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες και επίσης στους λευκούς απ’ ό,τι σε άλλες φυλές.

Τα αίτια της οξείας επιγλωττίτιδας ανάγονται στον αιμόφιλο της ινσφλουέντσας τύπου Β (Hib), σε μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Ορισμένες παθήσεις, όπως η νόσος του Hodgkin, η λευχαιμία και ανοσοκατασταλτικά νοσήματα, μπορούν να προδιαθέσουν τους ενήλικες για επιγλωττίτιδα.

Συμπτώματα και διάγνωση

Αν ο πονόλαιμος του παιδιού σας κρατάει πάνω από μερικές ημέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτός θα ελέγξει για τυχόν βακτηριακή λοίμωξη.

Τα παιδιά λοιπόν με επιγλωττίτιδα παρουσιάζουν απότομα υψηλό πυρετό, δυσκολία στην κατάποση, τρέχουν τα σάλια τους, μειώνεται η ένταση της φωνής τους και παρουσιάζουν δύσπνοια που επιδεινώνεται.

Το άτομο μπορεί επίσης να γέρνει προς τα εμπρός, όταν κάθεται, με τεντωμένο το λαιμό, για να διευκολύνει την αναπνοή.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πονόλαιμος.
  • Πυρετός.
  • Δυσκολία στην κατάποση εξαιτίας έντονου πόνου.
  • Βραχνάδα.

Επείγοντα σημεία και συμπτώματα

  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Σιελόρροια.
  • Πιασμένος ή δύσκαμπτος σβέρκος και έντονος πονοκέφαλος.
  • Πυρετός πάνω από 38,9 βαθμούς Κελσίου στους ενήλικες ή 39,4 βαθμούς Κελσίου στα παιδιά ή πυρετός που επιμένει για περισσότερες από δύο ημέρες.
  • Εξάνθημα.
  • Επίμονη βραχνάδα ή στοματικά έλκη που διαρκούν πάνω από 2 εβδομάδες.
  • Πρόσφατη έκθεση σε στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Πόσο σοβαρή είναι η επιγλωττίτιδα; Η επιγλωττίτιδα μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα και να γίνει σοβαρή μέσα σε λίγες ώρες. Όταν πρηστεί η επιγλωττίδα σας, μπορεί να εμποδίζει την είσοδο στην αναπνευστική οδό και να δυσκολεύει την αναπνοή σας.

Θεραπεία

Οι περισσότερες περιπτώσεις επιγλωττίτιδας αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, για να σκοτωθούν τα βακτήρια που προκάλεσαν τη λοίμωξη.

Πολύ συχνά κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή στην εντατική. Ταυτόχρονα στον ασθενή χορηγούνται αντιβιοτικά σκευάσματα.

Σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή απαιτεί εισαγωγή του ασθενούς σε νοσοκομειακή μονάδα, ώστε να διασφαλιστεί η αναπνοή του. Μπορεί να χρειάζεται η είσοδος ενός σωλήνα στην τραχεία (διασωλήνωση ή τραχειοτομή) για τη βελτίωση της αναπνοής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί υγροποιημένο οξυγόνο που θα χορηγηθεί μέσω μάσκας.

Δεν αποκλείεται να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη για τη διατήρηση της αναπνοής (εισαγωγή στην εντατική).

Δείτε επίσης