Καρκίνος του λάρυγγα

laryggas55Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι από τους συχνότερους καρκίνους. Οι περισσότεροι καρκίνοι του λάρυγγα συμβαίνουν σαν όγκοι στις φωνητικές χορδές ή πάνω ή γύρω από το λάρυγγα.

Άλλες μορφές καρκίνου του λάρυγγα μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία και πόνο στην κατάποση. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν μεγάλο πρήξιμο στο λαιμό.

Αν καπνίζετε τσιγάρα, πούρα ή πίπα ή πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του λάρυγγα. Ο συνδυασμός του ποτού και του τσιγάρου σάς θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι άνδρες έχουν 10 φορές παραπάνω πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του λάρυγγα. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 60 ετών. Περισσότεροι από 95% των ασθενών που προσβάλλονται από καρκίνο του λάρυγγα, είναι καπνιστές.

Η χρόνια έκθεση σε χημικές ουσίες (π.χ. νικέλιο, αμίαντος, θειικό οξύ). Ο αμίαντος, όπως και για άλλους καρκίνους, θεωρείται ένας παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου λάρυγγα.

Επίσης, αιτία μπορεί να είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Πάντως, ο καρκίνος του λάρυγγα έχει αργή εξέλιξη και μπορεί κανείς να τον προλάβει στην αρχή του, οπότε και είναι σίγουρη σχεδόν η οριστική θεραπεία.

Συμπτώματα και διάγνωση

Όταν η βραχνάδα δεν έχει κάποιο εμφανή λόγο και διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας χωρίς καμία καθυστέρηση.

Σημεία και συμπτώματα

  • Βραχνάδα.
  • Δυσκολία κατάποσης εξαιτίας πόνου.
  • Πρήξιμο στο λαιμό σας.

Αν δυσκολεύεστε να καταπιείτε, πονάτε για αρκετές εβδομάδες ή παρατηρήσετε μια διόγκωση στο λαιμό σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει έναν ωτορινολαρυγγολόγο, που θα κάνει μία εξέταση που λέγεται λαρυγγοσκόπηση. Υπάρχουν δύο είδη λαρυγγοσκόπησης:

Έμμεση λαρυγγοσκόπηση. Με μία έμμεση λαρυγγοσκόπηση ο γιατρός κοιτάει το λαιμό σας χρησιμοποιώντας έναν καθρέπτη. Αυτή η απλή διαδικασία μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Θα σας ζητηθεί να ανοίξετε το στόμα σας. Η γλώσσα τραβιέται απαλά μπροστά, για να ανοίξει η αναπνευστική οδό σας. Μπορεί να σας ψεκάσει με ένα τοπικό αναισθητικό στο πίσω μέρος του λαιμού και στο μαλακό μέρος του ουρανίσκου σας, ιδιαίτερα αν σας έρχεται εύκολα αναγούλα. Ο γιατρός τότε τοποθετεί τον καθρέπτη στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Καθώς μιλάτε λέγοντας ααα… και ιιι…, ο λάρυγγας έρχεται προς τα πάνω και ο γιατρός θα μπορέσει να δει στον καθρέφτη το εσωτερικό του, τις φωνητικές χορδές. Οι περισσότεροι όγκοι ή άλλες ανωμαλίες συνήθως φαίνονται στον καθρέφτη.

Άμεση λαρυγγοσκόπηση. Κατά την άμεση λαρυγγοσκόπηση ο γιατρός σας περνάει ένα μικρό ευέλικτο όργανο οπτικής ίνας μέσα από τη μύτη σας, για να δει την περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα σας. Η άμεση χειρουργική λαρυγγοσκόπηση είναι μία πιο περίπλοκη διαδικασία, που επιτρέπει μία πιο ολοκληρωμένη επιθεώρηση του λάρυγγα. Συνήθως απαιτεί ολική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της άμεσης χειρουργικής λαρυγγοσκόπησης ο γιατρός εισάγει ένα όργανο στο λαιμό και συχνά αφαιρεί ένα δείγμα ιστού για εργαστηριακή ανάλυση (βιοψία).

Πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος του λάρυγγα; Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, αν διαγνωσθούν εγκαίρως. Αν δε δοθεί η πρέπουσα σημασία στα συμπτώματα, ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του λαιμού ή και γενικότερα.

Θεραπεία

Ο καρκίνος του λάρυγγα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να καταστρέψει τον όγκο. Επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί ο όγκος χειρουργικά.

Ο χειρουργός μπορεί να καταφέρει να αφαιρέσει τον όγκο, χωρίς να αφαιρέσει το λάρυγγα. Ωστόσο, πιο προχωρημένοι όγκοι μπορεί να απαιτούν ολοκληρωτική αφαίρεση του λάρυγγα, μία επέμβαση που είναι γνωστή ως λαρυγγεκτομή.

Μερικοί προχωρημένοι όγκοι μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με ακτινοθεραπεία, που κάποιες φορές συνοδεύεται και από χημειοθεραπεία. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία.

Δείτε επίσης