Ομιλία μετά από λαρυγγεκτομή

Αν σας έχει αφαιρεθεί με εγχείρηση ο λάρυγγας, πρέπει να μάθετε ξανά να μιλάτε.

Μετά την αφαίρεση του λάρυγγα (λαρυγγεκτομή) δεν αναπνέετε πλέον από τη μύτη και το στόμα σας. Αντί αυτού αναπνέετε μέσα από ένα άνοιγμα στο πρόσθιο μέρος του λαιμού σας που ονομάζεται τραχειοστομία. Αυτό το άνοιγμα δημιουργείται κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης που ονομάζεται τραχειοτομή.

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο που αναπνέετε επηρεάζει την ικανότητα ομιλίας σας. Μπορείτε ακόμα να μιλήσετε, αλλά η φωνή σας δε θα είναι η ίδια με πριν.

Josif inserting

Τεχνητός λάρυγγας

Η χρήση ενός τεχνητού λάρυγγα είναι μία μέθοδος φωνητικής επικοινωνίας μετά από λαρυγγεκτομή. Αυτές οι συσκευές παράγουν ήχο που μπορεί να μεταδοθεί στο λαιμό ή στο στόμα. Χρησιμοποιούνται συχνά μετά την εγχείρηση σε συνδυασμό με λογοθεραπεία. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν τη χρήση ενός τεχνητού λάρυγγα σαν τη μοναδική μέθοδο επικοινωνίας τους μετά από λαρυγγεκτομή.

Ο βασικός τύπος ενός τεχνητού λάρυγγα είναι μία συσκευή για το λαιμό. Κρατάτε την κεφαλή αυτής της συσκευής που λειτουργεί με μπαταρίες και δονείται πάνω στο λαιμό σας. Οι δονήσεις διεισδύουν τον ιστό του λαιμού σας και αντηχούν στο λαιμό και στο στόμα, όπου μπορείτε να τις μετατρέψετε σε λόγο χρησιμοποιώντας τη γλώσσα, τα δόντια, τα χείλη και τον ουρανίσκο σας.

Οισοφαγική ομιλία

Μετά από τη λαρυγγεκτομή μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν να μιλούν ξανά με μία τεχνική που ονομάζεται οισοφαγική ομιλία. Ρουφάτε ή σπρώχνετε αέρα με τη γλώσσα σας μέσα στον οισοφάγο σας και αμέσως τον εκπνέετε. Τα τοιχώματα του οισοφάγου σας δονούνται παράγοντας έναν ήχο χαμηλής συχνότητας, παρόμοιο με αυτόν του ρεψίματος. Μετατρέπετε αυτό τον ήχο σε λέξεις χρησιμοποιώντας τη γλώσσα, τα δόντια, τα χείλη και τον ουρανίσκο σας.

Με εκπαίδευση και πολλή εξάσκηση μερικοί άνθρωποι γίνονται άριστοι στην οισοφαγική ομιλία. Άλλοι δεν μπορούν να παράγουν τον παραμικρό ήχο, γιατί η εγχείρηση ή άλλες επεμβάσεις έχουν αλλάξει τον οισοφάγο και δεν μπορεί να δονηθεί.

Τραχειοοισοφαγική παρακέντηση και προσθετική φωνής

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος ομιλίας μετά από λαρυγγεκτομή είναι με την προσθετική φωνής. Αυτή η συσκευή παρέχει στην ουσία μία γέφυρα μεταξύ της τραχείας και του οισοφάγου. Είτε κατά τη διάρκεια της λαρυγγεκτομής είτε αργότερα ο γιατρός μπορεί να κάνει ένα μικρό άνοιγμα στο πίσω τοίχωμα της τραχείας και στο πρόσθιο τοίχωμα του οισοφάγου σας (τραχειοοισοφαγική παρακέντηση). Αφού αναρρώσετε, ένας ειδικός τοποθετεί ένα μικρό σωλήνα σιλικόνης (προσθετική φωνής) στο άνοιγμα.

Η φωνή παράγεται, καθώς εκπνέετε, τοποθετώντας τον αντίχειρα ή το δάχτυλο σας πάνω από το άνοιγμα της τραχείας (τραχειοστομία). Ο αέρας κινείται από τα πνευμόνια σας μέσα από την προσθετική φωνής

και τελικά στον οισοφάγο, ο οποίος δονείται και παράγει φωνή. Η προσθετική φωνής πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά και να αντικαθίσταται κατά περιόδους.

Μία βαλβίδα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το άνοιγμα (στόμα) επιτρέποντας σας έτσι να μιλάτε, χωρίς να χρησιμοποιείτε τον αντίχειρα ή το δάχτυλο σας. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάνουν λαρυγγεκτομή ικανοί για αυτό το είδος συσκευής.

Μεταμόσχευση λάρυγγα

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινου λάρυγγα έγινε το 1998. Γίνονται κλινικές δοκιμές, για να εξακριβωθεί αν η μεταμόσχευση λάρυγγα είναι εφικτή επιλογή για την αποκατάσταση της φωνής για τους κατά τ’

άλλα υγιείς ανθρώπους που έχασαν τη φωνή τους εξαιτίας μη καρκινικών (καλοηθών) παθήσεων. Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο. ,

Τα συνηθισμένα αίτια της χρόνιας λαρυγγίτιδας είναι συνεχόμενος ερεθισμός από υπερβολικό αλκοόλ, βαρύ κάπνισμα ή παλινδρόμηση γαστρικού οξέος στον οισοφάγο και στο λαιμό, μία πάθηση που λέγεται νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ερεθισμοί, όπως η υπερβολική ομιλία ή το τραγούδι, αλλεργίες ή η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, όπως ο καπνός του τσιγάρου, ή χημικών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν βραχνάδα ή απώλεια της φωνής σας.

Δείτε επίσης