Τι είναι το πνευμονικό οίδημα

Το πνευμονικό οίδημα (pulmonary edema) εκδηλώνεται, όταν η αυξημένη πίεση στις φλέβες και στα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων σπρώχνει υγρό έξω από τα τριχοειδή αγγεία προς τους αεροφόρους σάκους των πνευμόνων (κυψελίδες).

Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζουν οι πνεύμονες με υγρό και να δυσκολεύουν το έργο τους να παρέχουν οξυγόνο στο σώμα και να αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό αποτελεί επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

img_lung_edem5555555Το πνευμονικό οίδημα προκαλείται συνήθως από καρδιακά προβλήματα, όπως σοβαρό έμφραγμα ή πάθηση των καρδιακών βαλβίδων. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη καρδιακών παθήσεων, όπως η έκθεση σε μεγάλο υψόμετρο ή μία κρίση αρτηριακής υπέρτασης.

 

Συμπτώματα και διάγνωση

Η σοβαρή δύσπνοια είναι το βασικό σύμπτωμα του πνευμονικού οιδήματος. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να πάρετε αέρα ή ότι πνίγεστε. Αυτό το αίσθημα πνιγμού συνοδεύεται συνήθως από αγωνία και εκνευρισμό.

Άλλα σημεία και συμπτώματα είναι εφίδρωση, χλομό δέρμα και βήχας που παράγει συνήθως ροζ, αφρώδη πτύελα. Σε κάποια άτομα το υγρό προκαλεί επίσης συριγμό (καρδιακό άσθμα).

Επείγοντα σημεία και συμπτώματα

  • Σοβαρή δύσπνοια.
  • Ανησυχία, εκνευρισμός και ένα αίσθημα πνιξίματος.
  • Ροζ, αφρώδη πτύελα.
  • Εφίδρωση.
  • Χλομό δέρμα.

Οι ακτινογραφίες θώρακα μπορούν να εντοπίσουν συμφορητική διόγκωση στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων. Οι ακτίνες δεν περνούν μέσα από το υγρό τόσο εύκολα, όσο περνούν μέσα από τον αέρα, και έτσι το υγρό που έχει διαρρεύσει στον ιστό του πνεύμονα είναι ορατό στην ακτινογραφία.

Πόσο σοβαρό είναι το πνευμονικό οίδημα; Το πνευμονικό οίδημα είναι απειλητικό για τη ζωή. Απαιτείται άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με παροχή επιπλέον οξυγόνου. Αν υπάρχει υπερβολική δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένας αναπνευστικός σωλήνας στην τραχεία για την παροχή μηχανικής αναπνοής.

Φάρμακα. Χορηγείται συνήθως ενδοφλεβίως ένα διουρητικό φάρμακο, για να αφαιρεθεί το υγρό από τους πνεύμονες. Το θειικό άλας μορφίνης μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τη συμφόρηση. Αν το πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε μειωμένη λειτουργία άντλησης της καρδιάς, μπορεί να χορηγηθούν ενδοφλεβίως φάρμακα που δυναμώνουν το μυ της καρδιάς. Αν υπάρχει αρτηριακή υπέρταση, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ένα ενδοφλέβιο αγγειοδιασταλτικό φάρμακο, που προκαλεί τη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Δείτε επίσης