Ερμηνεύοντας τους χτύπους της καρδιάς

Για τους περισσότερους από εμάς η αίσθηση ενός στηθοσκοπίου στο στήθος μας είναι γνωστή. Λιγότερο γνωστός είναι ο βαθύς χτύπος της καρδιάς που ακούει ο γιατρός στο άλλο άκρο της συσκευής. Οι ήχοι της καρδιάς μπορεί να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στο γιατρό για την καρδιά και την υγεία σας.

Όταν ακροάζεται την καρδιά, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να εισπνέετε και να εκπνέετε φυσικά ή πιθανώς με έναν εκούσιο ρυθμικό τρόπο. Μπορεί επίσης να κινεί το στηθοσκόπιο σε μικρά βήματα από το ένα μέρος στο άλλο πάνω από το στήθος.

Ένας φυσιολογικός χτύπος έχει αμετάβλητη μορφολογία που αντιπροσωπεύεται από ήχους λαμπ-νταμπ. Αυτοί οι ήχοι αντιστοιχούν στο κλείσιμο των καρδιακών βαλβίδων. Το λαμπ ακολουθείται από μία μικρή παύση και το νταμπ ακολουθείται από μία μεγαλύτερη παύση.

Οι διαφορές στην ένταση αυτών των ήχων μπορεί να δώσουν στοιχεία για παθήσεις που περιλαμβάνουν την καρδιά ή τους πνεύμονες. Η παχυσαρκία, το φύσημα ή το υγρό γύρω από την καρδιά μπορεί να εμποδίζουν τη μετάδοση των ήχων της καρδιάς.

Μπορεί επίσης να εντοπιστούν και άλλοι ήχοι.

Το φύσημα

Το φύσημα είναι αποτέλεσμα στροβιλισμών του αίματος κατά τη διάρκεια του χτύπου. Ανάλογα με τη θέση και το χαρακτήρα του φυσήματος καθώς και τη σχέση του με τους ήχους λαμπ και νταμπ ο γιατρός μπορεί συχνά να αναγνωρίσει μια δομική αλλαγή στην καρδιά που είναι υπεύθυνη για το στροβιλισμό.

Η παρουσία ανώμαλων ήχων κατά τη διάρκεια της φάσης της διαστολής της καρδιάς συνιστά μία αλλαγή στη λειτουργία του μυός της καρδιάς. Οι ήχοι που ακούγονται κατά τη διάρκεια της φάσης της συστολής, που συχνά ονομάζονται κλικ, και συνδυάζονται με φύσημα φανερώνουν συγκεκριμένους τύπους ανωμαλιών στις βαλβίδες.

Ένα φύσημα στην καρδιά μπορεί να είναι σημείο αναιμίας, διαφυγής σε βαλβίδα ή άλλων προβλημάτων. Μερικά φυσήματα είναι καλοήθη και δε σχετίζονται με κάποια πάθηση της καρδιάς.

Στα παιδιά μπορεί να ακουστούν μερικές φορές φυσήματα που δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας δομικής ανωμαλίας. Ονομάζονται αθώα φυσήματα, είναι συνήθως αδύναμα, ακούγονται μόνο κατά περιόδους και εντοπίζονται μόνο σε μία μικρή περιοχή του στήθους. Τα αθώα φυσήματα είναι ακίνδυνα και μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι την ενηλικίωση.

Δείτε επίσης