Αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα (νόσος Buerger)

Η αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα ή νόσος Buerger πήρε το όνομα της από τον Αμερικανό γιατρό Leo Buerger, που την περιέγραψε πρώτος το 1908.

Είναι μία σπάνια πάθηση, στην οποία τα αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των πελμάτων. Το δέρμα των χεριών και των πελμάτων γίνεται ευαίσθητο και με τον καιρό εκδηλώνονται πόνος και έλκη και πολλές φορές απαιτείται ακρωτηριασμός. Αυτό συμβαίνει λόγω απόφραξης των μικρότερων αγγείων που παρέχουν αίμα στα άκρα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος ή ευαισθησία στα χέρια ή στα πόδια.
  • Πόνος στις κνήμες, στους αστραγάλους ή στα πέλματα.
  • Έλκη στα χέρια ή στα πόδια.
  • Ωχρό, ερυθρό ή γαλαζωπό δέρμα στις προσβεβλημένες περιοχές.
  • Κρύα χέρια ή πόδια.

buerger(55)Η νόσος προσβάλλει χαρακτηριστικά άνδρες μεταξύ των 20 και 40 ετών. Για ανεξήγητους λόγους φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσου του Buerger.

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση της αποφρακτικής θρομβαγγειίτιδας κοιτώντας τα προσβεβλημένα χέρια ή πόδια. Συνήθως προσβάλλονται δύο ή περισσότερα άκρα. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για τον έλεγχο της απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων σε κάποιο χέρι ή πέλμα.

Πόσο σοβαρή είναι η αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα; Αν καπνίζετε, τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να εξαφανιστούν, αν επιλέξετε να σταματήσετε. Σε μερικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν δε διακοπεί το κάπνισμα, μπορεί να εκδηλωθεί γάγγραινα και να είναι απαραίτητος ο ακρωτηριασμός του προσβεβλημένου άκρου.

Θεραπεία

Το διακοπή του καπνίσματος συνήθως οδηγεί σε θεραπεία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι καταστάσεις που επιδεινώνουν την πάθηση πρέπει να αποφεύγονται.

Η ζέστη και η ήπια άσκηση μπορεί να αυξήσουν την κυκλοφορία. Μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για τη χαλάρωση των μυών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιασταλτικά). Μπορεί να γίνει μία χειρουργική επέμβαση για τη διατομή των συμπαθητικών νεύρων που ελέγχουν τα αιμοφόρα αγγεία (συμπαθεκτομή), αν και δεν είναι πάντα επιτυχής.

Δείτε επίσης