Τι είναι το οδοντικό απόστημα

Αν η σήψη του δοντιού (τερηδόνα) δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα του δοντιού.

Το απόστημα δημιουργείται, όταν βακτήρια μολύνουν τον πολφό του δοντιού προκαλώντας πρήξιμο και φλεγμονή. Τα αιμοφόρα αγγεία στον πολφό διογκώνονται και μπορεί να πιέζουν τα νεύρα στην περιοχή προκαλώντας πόνο.

Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στη ρίζα και στο περιβάλλον οστό και να προκαλέσει τη χαλάρωση του δοντιού. Παρά την προσπάθεια του σώματος να καταπολεμήσει τη μόλυνση, αυτή μπορεί να κατακλύσει τον πολφό καταστρέφοντας τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει, αλλά η μόλυνση παραμένει. Το πύον που σχηματίζεται από το υλικό που καταστρέφεται ως αποτέλεσμα της μόλυνσης μπορεί να διαβρώσει έναν πόρο μέχρι τη γνάθο και να προκαλέσει πρήξιμο ή απόστημα πάνω στα ούλα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Συνεχόμενος πόνος ή κύματα άλγους σε ένα δόντι.
  • Ευαισθησία σε γλυκά, ζεστά ή κρύα φαγητά ή υγρά.
  • Πόνος, όταν μασάτε.
  • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.
  • Πρησμένο μέρος του στόματος, του προσώπου ή του λαιμού.
  • Πυρετός και γενική αδιαθεσία.

Διάγνωση

aposthma555

Το οδοντικό απόστημα συμβαίνει, όταν τα βακτηρία εισέρχονται από μία σάπια περιοχή και εξαπλώνονται προς τα μέσα μολύνοντας τον πολφό, τη ρίζα, ακόμα και το οστό που περιβάλλει το δόντι.

Αν έχετε έναν επίμονο πόνο που έρχεται και φεύγει σε κάποιο δόντι, πονάτε, όταν μασάτε, ή αν είστε ευαίσθητοι στα γλυκά, ζεστά ή κρύα φαγητά ή υγρά, μπορεί να έχετε ένα απόστημα στο δόντι. Μπορεί να έχετε χαμηλό πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό και να αισθάνεστε γενικά άρρωστος.

Ένα πρήξιμο που σχηματίζεται πάνω στα ούλα, κοντά στο πονεμένο δόντι, μπορεί κάποια στιγμή να σπάσει απελευθερώνοντας μέσα στο στόμα σας ένα παχύρρευστο υγρό με άσχημη γεύση και οσμή. Ταυτόχρονα μπορεί να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Αν έχετε οποιαδήποτε από αυτά τα σημεία και συμπτώματα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Θεραπεία

Πριν δείτε τον οδοντίατρο σας, μπορεί να ανακουφίσετε τον πόνο παίρνοντας παρακεταμόλη (Depon κ.ά.), ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) ή ασπιρίνη. Μπουκώματα με ζεστό αλατόνερο – μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε ένα ποτήρι 250 ml ζεστού νερού – κάθε ώρα περίπου μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Ο οδοντίατρος θα σας χορηγήσει πιθανώς ένα αντιβιοτικό, για να καθαρίσει τη μόλυνση και για να την εμποδίσει να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος σας. Μπορεί επίσης να σας χορηγήσει και παυσίπονα, για να αισθανθείτε πιο άνετα.

Πιο παλιά η μόνη θεραπεία για το απόστημα του δοντιού ήταν η αφαίρεση του (εξαγωγή). Ωστόσο, οι οδοντίατροι σήμερα μπορούν συχνά να σώσουν το δόντι εκτελώντας μία απονεύρωση.

Ο οδοντίατρος σας μπορεί να αναισθητοποιήσει την περιοχή και στη συνέχεια να ανοίξει μία τρύπα στον πολφικό θάλαμο του δοντιού. Αυτό απελευθερώνει την πίεση. Ο πολφικός θάλαμος μπορεί να καθαριστεί, να απολυμανθεί και να γεμίσει με ένα αδρανές υλικό.

Στη συνέχεια ο οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει ένα προσωρινό σφράγισμα στο δόντι σας. Το μόνιμο σφράγισμα μπορεί να τοποθετηθεί, αφού υποχωρήσει η μόλυνση. Ο οδοντίατρος θα ζητήσει πιθανώς να σας ξαναδεί σε μερικούς μήνες’ τότε θα βγάλει ακτινογραφίες του δοντιού, για να εξακριβώσει αν ο ιστός των ούλων και των οστών επουλώνονται μετά τη θεραπεία του αποστήματος.

Αν οι ιστοί φαίνονται υγιείς, η θεραπεία έχει τελειώσει. Αν η μόλυνση επιμένει, απαιτείται επιπλέον θεραπεία και ο οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσει έναν ειδικό που είναι ικανός να κάνει μία χειρουργική επέμβαση, για να αφαιρέσει τον άρρωστο ιστό, μερικές φορές μαζί με ένα μικρό μέρος της άκρης της ρίζας.

Αν το πρήξιμο επιμένει μετά τη θεραπεία για το απόστημα, ο οδοντίατρος μπορεί να θέλει να συλλέξει ειδικές καλλιέργειες ή να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή εξαιτίας της αντίστασης των βακτηρίων ή της παρουσίας ασυνήθιστων βακτηρίων.

Δείτε επίσης