Σωτήριο το εμβόλιο για τον ιό HPV

Ο εμβολιασμός των κοριτσιών και νεαρών γυναικών κατά του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο, αλλά και από διάφορες μολύνσεις που απαιτούν που απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Αυτό υποδηλώνει μία ελληνική μελέτη που έγινε από επιστήμονες της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Έρευνας στην Παθολογία Τραχήλου.

hpv-5555Κατά τη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκαν δεκάδες κορίτσια και νεαρές γυναίκες για τις οποίες υπήρχαν “ενδείξεις” λόγω ενός Παπ τεστ.

Απ’ όσες είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV, καμία δεν είχε ενδείξεις μόλυνσης από τα ογκογόνα στελέχη του ιού, ούτε και υψηλού βαθμού αλλοιώσεις. Στην πραγματικότητα, η παθολογία του τραχήλου τους, είτε με τη μορφή του παθολογικού τεστ Παπ είτε με την παρουσία κονδυλωμάτων, ήταν μηδαμινή σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους οι οποίες δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μακράν ηπιότερη παθολογία εμφάνιζαν οι νεαρές γυναίκες οι οποίες είχαν εμβολιασθεί στην κατάλληλη ηλικία (πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών) ενώ σχετικά μικρότερη ήταν η προστασία για όσες είχαν εμβολιαστεί μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Τα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερης μελέτης της ίδιας ερευνητικής ομάδας που έδειξε ότι μετά τον εμβολιασμό, η τυχόν λοίμωξη από τα ογκογόνα στελέχη του ιού HPV αντιμετωπίζεται σε ποσοστό 100% από τον ίδιο τον οργανισμό.

Ο δραστικός περιορισμός της παθολογίας στον τράχηλο της μήτρας σημαίνει μείωση της ανάγκης για χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά παρουσιάζουν ορισμένες επιπλοκές (αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού).

Οι ιοί HPV, ο καρκίνος και τα αγόρια

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ δύο από τα εκατοντάδες στελέχη του (τα 16 και 18) προκαλούν πάνω από το 70% των καρκίνων.

Ο ιός HPV έχει απομονωθεί στην πλειονότητα των κρουσμάτων καρκίνου του πρωκτού και του κόλπου, καθώς και στο 50% των καρκίνων του πέους και του αιδοίου. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πολλών καρκίνων στο στόμα, το φάρυγγα, τη γλώσσα και τις αμυγδαλές.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθεί από ιό ΗΡV. Ορισμένα στελέχη του ιού (τα 6 και 11) ευθύνονται για τα κονδυλώματα.

Για την προστασία από τον ιό συνιστάται εμβολιασμός των νεαρών γυναικών και (από εφέτος) των ομοφυλοφίλων ανδρών. Τα κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών πρέπει να κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου ενώ οι γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών χρειάζονται τρεις δόσεις. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το εμβόλιο καλό είναι να γίνεται και στα νεαρά αγόρια.

Δείτε επίσης