Οδοντικά εμφυτεύματα: Είδη, τοποθέτηση και συντήρηση

implants5Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μία λύση στις αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες, τις γέφυρες και τα δόντια που λείπουν. Σας επιτρέπουν να αντικαταστήσετε μόνιμα τα δόντια που λείπουν σε ολόκληρο το στόμα ή μερικά μόνο. Τα δόντια μένουν στη θέση τους, όταν τρώτε, μιλάτε και γελάτε. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ξανά τις χαρές του φαγητού και τη συναναστροφή με άλλους χωρίς τα προβλήματα των οδοντοστοιχιών.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικές – συνήθως από τιτάνιο – θήκες που στερεώνονται χειρουργικά στο οστό της γνάθου κάτω από τον ιστό των ούλων. Αυτές οι θήκες παρέχουν σταθερή στήριξη ή «ρίζες» για τα τεχνητά δόντια που μοιάζουν σαν φυσιολογικά δόντια και στηρίζονται στα εμφυτεύματα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι επιτυχημένα εξαιτίας της φυσικής διαδικασίας κατά την οποία το οστό μεγαλώνει γύρω από το μεταλλικό εμφύτευμα και ενώνεται με αυτό (οστεοενσωμάτωση). Αυτό παρέχει μία σταθερή βάση για τα τεχνητά δόντια. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν παρόμοια αίσθηση και λειτουργία με τα φυσικά δόντια.

Οποιοσδήποτε έχει καλή υγεία και του λείπουν δόντια – είτε είναι ένα είτε είναι πολλά – μπορεί να ωφεληθεί από τα οδοντικά εμφυτεύματα. Αυτοί που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν συμβατικές οδοντοστοιχίες ή γέφυρες, γιατί τους λείπουν μέρη της γνάθου, μπορεί να δουν ότι τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μοσχεύματα οστού μαζί με τα εμφυτεύματα για την αναδόμηση της γνάθου και την αντικατάσταση των χαμένων δοντιών.

Ωστόσο, τα εμφυτεύματα μπορεί να μην αποτελούν την καλύτερη επιλογή, αν καπνίζετε ή αν έχετε κάποια πάθηση, όπως ο διαβήτης. Το κάπνισμα και κάποια νοσήματα μπορούν να εμποδίσουν την ανάρρωση και την ικανότητα του σώματος σας να αντισταθεί ή να θέσει υπό έλεγχο κάποια μόλυνση και αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για αποτυχία του μοσχεύματος. Κατά μέσο όρο περίπου 1 στα 20 οδοντικά εμφυτεύματα αποτυγχάνουν. Άλλοι κίνδυνοι εμφύτευσης δοντιού είναι βλάβες στα νεύρα κατά την εγχείρηση, μόλυνση ή κάταγμα του οστού από τις εμφυτευμένες θήκες.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πιο ακριβά από τις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά των εμφυτευμάτων, πριν αποφασίσετε ποια επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς.

implan5555ts

Για τα οδοντικά εμφυτεύματα ο γναθοχειρουργός ή περιοδοντολόγος τοποθετεί μία ή περισσότερες μεταλλικές θήκες (κυλίνδρους) με σπειροειδές σχήμα μέσα στο οστό της γνάθου κάτω από τον ιστό των ούλων. Τα τεχνητά δόντια μπορεί να συνδεθούν απευθείας με τα εμφυτεύματα ή μπορεί να συνδεθούν με μία ενδιάμεση κατασκευή η οποία εφαρμόζει στα εμφυτεύματα.

Είδη

Τα δύο βασικά είδη εμφυτευμάτων είναι τα ριζόμορφα (ενδοοστικά) και τα υποπεριοστικά:

Ριζόμορφα. Ενδοοστικά σημαίνει «μέσα στο οστό». Αυτό το είδος εμφυτεύματος είναι παρόμοιο σε σχήμα με τη ρίζα ενός κανονικού δοντιού. Τοποθετείται κατευθείαν μέσα στο οστό της γνάθου, όπου στερεώνεται σταθερά με τη διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης.

Υποπεριοστικά. Το υποπεριοστικά εμφύτευμα τοποθετείται πάνω από το εναπομείναν οστό και χρησιμοποιείται, όταν η δομή της γνάθου δεν είναι σταθερή εξαιτίας του ανεπαρκούς ή εξασθενημένου οστού. Αυτό το είδος εμφυτεύματος έχει αυξημένο κίνδυνο βλάβης του νεύρου, μουδιάσματος των χειλιών και μόλυνσης. Χρησιμοποιείται σπάνια.

Διαδικασία και τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Μετά από σχολαστικές στοματικές εξετάσεις και επισκέψεις σε έναν οδοντίατρο και χειρουργό εμφυτευμάτων μπορεί να εξακριβωθεί αν η διαδικασία είναι κατάλληλη για εσάς. Χρησιμοποιούνται ακτινογραφίες και ομοιώματα της γνάθου σας για την εκτίμηση της κατάστασης.

Η εγχείρηση οδοντικής εμφύτευσης εκτελείται συνήθως στα εξωτερικά ιατρεία με τοπική αναισθησία. Η διαδικασία περιλαμβάνει αρκετά στάδια που ίσως πάρουν μήνες.

Ο ιστός των ούλων κόβεται και ανασηκώνεται, για να φανεί το οστό. Τότε γίνονται τρύπες ακριβείας μέσα στο οστό, όπου θα τοποθετηθεί κάθε εμφύτευμα. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στις τρύπες και γίνονται ράμματα, για να κλείσει ο ιστός των ούλων πάνω από το κόκαλο και τα εμφυτεύματα. Τα ράμματα ή θα απορροφηθούν ή θα πρέπει να αφαιρεθούν από το γιατρό.

Μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο για μέχρι 72 ώρες μετά την επέμβαση καθώς και μερικός αποχρωματισμός του δέρματος και των ούλων για μερικές ημέρες. Η χρήση μιας παγοκύστης στην περιοχή για τις πρώτες 24 ώρες μετά την εγχείρηση μπορεί να μειώσει το πρήξιμο. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει παυσίπονα και αντιβιοτικά, για να ελέγξει τον πόνο και να προλάβει τυχόν μόλυνση.

Κάποια μικρή αιμορραγία είναι φυσιολογική την ημέρα της εγχείρησης, αλλά η υπερβολική αιμορραγία πρέπει να αναφέρεται στο γιατρό αμέσως. Πιθανότατα θα μπορέσετε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες μία με δύο ημέρες μετά την εγχείρηση.

Θα σας δοθούν ειδικές οδηγίες που θα εξηγούν πώς θα καθαρίζετε το στόμα σας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μετά την εγχείρηση. Γενικά, συνιστάται διατροφή με μαλακές τροφές, για να αποφύγετε τον πόνο και την πίεση στα νέα εμφυτεύματα. Αν φοράτε οδοντοστοιχίες, μπορείτε να τοποθετήσετε μία μαλακή επίστρωση σε αυτές, έτσι ώστε να μπορέσετε να τις φορέσετε με ήπια ενόχληση. Αν ο χώρος από δόντια που λείπουν πρέπει να συμπληρωθεί κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο γιατρός μπορεί να κατασκευάσει προσωρινά δόντια.

Η οστεοενσωμάτωση συμβαίνει σταδιακά, καθώς προχωράει η ανάρρωση. Τα εμφυτεύματα είναι σταθερά στερεωμένα στο οστό συνήθως μέσα σε 3 έως 6 μήνες μετά την τοποθέτηση.

Εισαγωγή μεταλλικών θηκών. Αφού ολοκληρωθεί η ανάρρωση, τα ούλα ξανανοίγονται και τοποθετούνται μικρές μεταλλικές θήκες (κύλινδροι) στα νέα εμφυτεύματα. Κάθε θήκη είναι σπειρωτή, όπως οι βίδες που στηρίζουν το νέο τεχνητό δόντι. Αυτό το στάδιο της διαδικασίας εμφύτευσης είναι λιγότερο επώδυνο και έχει χρόνο ανάρρωσης μόνο 1 με 2 ημέρες.

Κατασκευή νέων δοντιών. Όταν αναρρώσει ο ιστός των ούλων, φτιάχνονται καλούπια του στόματος σας που χρησιμοποιούνται, για να φτιαχτούν ομοιώματα της γνάθου και των δοντιών που έχουν απομείνει. Τα νέα τεχνητά δόντια βασίζονται σε αυτά τα ομοιώματα.

Τα τεχνητά δόντια μπορεί να είναι είτε αφαιρούμενα, είτε μόνιμα (μη αφαιρούμενα), είτε συνδυασμός και των δύο. Η αφαιρούμενη πρόθεση είναι παρόμοια με τη συμβατική οδοντοστοιχία, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι στηρίζεται πάνω στο εμφύτευμα είτε με κλιπς είτε με μαγνήτη. Τα μόνιμα δόντια βιδώνονται πάνω στα εμφυτεύματα και κρατούνται σταθερά στη θέση τους. Είναι σχεδιασμένα, για να μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από τον οδοντίατρο.

Συντήρηση των οδοντικών εμφυτευμάτων

Η προσωπική φροντίδα παίζει σημαντικό ρόλο στη συντήρηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Συνιστούνται οι ακόλουθες οδηγίες:

  • Να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή. Τα εμφυτεύματα, τα τεχνητά δόντια και ο ιστός των ούλων πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Βοηθήματα φροντίδας στο σπίτι, όπως ειδικές οδοντόβουρτσες και συσκευές νήματος, μπορούν να βοηθήσουν.
  • Αποφύγετε τις κακές συνήθειες. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η μάσηση σκληρών αντικειμένων, όπως ο πάγος και οι σκληρές καραμέλες, μπορεί να τραυματίσουν ένα μόσχευμα.
  • Να συνεχίζετε την επαγγελματική φροντίδα. Οι περιοδικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι, για να διαφυλάξετε την υγεία του οστού της γνάθου και την καλή λειτουργία του εμφυτεύματος.

Αν και το συνολικό ποσοστό επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι 90-95%, ένα ποσοστό αποτυγχάνει εξαιτίας κακής συντήρησης. Τα εμφυτεύματα μπορεί επίσης να μολυνθούν ή να σπάσουν.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μία μεγάλη διαδικασία που απαιτεί σοβαρή δέσμευση από αυτούς που την επιλέγουν. Στα άτομα που είναι κατάλληλα για οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να διευκολύνουν τη σίτιση, να βελτιώσουν την ομιλία και να επιτρέψουν μία πιο άνετη ζωή.

 

Δείτε επίσης