Δυσάρεστη αναπνοή: Αιτίες και αντιμετώπιση

halitosisΌλοι θα ήθελαν να είχαν πάντα «αναπνοή για φίλημα». Επειδή η δροσερή αναπνοή είναι σημαντική για τους περισσότερους ανθρώπους, οι καραμέλες μέντας και τα στοματικά διαλύματα απασχολούν βιομηχανίες πολλών εκατομμυρίων.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα δεν επιτυγχάνουν πάντα να θεραπεύσουν τη δυσάρεστη αναπνοή ή τα αποτελέσματα τους είναι μόνο προσωρινά. Στην ουσία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ένα ξέπλυμα του στόματος με νερό, ένα βούρτσισμα και χρήση νήματος των δοντιών.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλά αίτια της δυσάρεστης αναπνοής. Πρώτον, το ίδιο το στόμα μπορεί να είναι η πηγή. Η βακτηριακή αποσύνθεση των υπολειμμάτων της τροφής μέσα και γύρω από τα δόντια σας μπορεί να παράγει δυσοσμία που αποτελείται από πτητικά μείγματα θειικού άλατος. Θύλακες μόλυνσης, όπως στην περιοδοντίτιδα, είναι προφανή αίτια δυσοσμίας. Η ξηροστομία, όπως αυτή που προκαλείται κατά τη διάρκεια του ύπνου ως αποτέλεσμα ορισμένων φαρμάκων ή καπνίσματος, επιτρέπει στα νεκρά κύτταρα να συσσωρευτούν στη γλώσσα, στα ούλα και στα μάγουλα σας. Αυτά αποσυντίθενται και προκαλούν δυσοσμία.

Μία ακόμα αιτία δυσάρεστης αναπνοής είναι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν πτητικά έλαια με δυνατή, χαρακτηριστική οσμή. Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι τα πιο γνωστά παραδείγματα, αλλά και άλλα λαχανικά και μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Αφού χωνευτούν αυτές οι τροφές, οι πτητικές ουσίες απορροφιούνται από το αίμα και μεταφέρονται στους πνεύμονες. Από εκεί εκπνέονται με την ανάσα. Το αλκοόλ συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο επιτρέποντας έτσι τη μέτρηση των επιπέδων του αλκοόλ με το τεστ αναπνοής.

Παθήσεις όπως και χρόνιες λοιμώξεις των πνευμόνων μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Αν έχετε μειωμένη κινητικότητα στο στομάχι σας, μπορεί να έχετε δυσάρεστη αναπνοή από τη ζύμωση των περιεχομένων του στομάχου.

Οιερυγές(ρεψίματα) μπορεί να παράγει δυσάρεστη οσμή. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί Ι επίσης να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή.

Διάφορα γενικά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν χαρακτηριστική δυσάρεστη αναπνοή. Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει οσμή που θυμίζει ούρα και η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μία οσμή που μοιάζει με αυτή των ψαριών. Η ακετόνη στην αναπνοή προκαλεί μία φρουτώδη οσμή και μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη, που αναπτύσσουν υπερβολικά επίπεδα οξέος στο αίμα (κετοοξέωση), ή σε άρρωστα παιδιά, που δεν έχουν σιτιστεί σωστά για αρκετές ημέρες.

Αντιμετώπιση

Στους περισσότερους ανθρώπους η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να βελτιωθεί με:

  • Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα.
  • Βούρτσισμα της γλώσσας για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων.
  • Χρήση νήματος μία φορά την ημέρα για την αφαίρεση των υπολειμμάτων τροφής ανάμεσα από τα δόντια.
  • Κατανάλωση πολύ νερού – όχι καφέ, αναψυκτικών ή αλκοόλ -, για να διατηρείται η υγρασία του στόματος.
  • Αποφυγή των τροφών με έντονη οσμή που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Το βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικού διαλύματος καλύπτει μόνο μερικώς την οσμή του σκόρδου ή του κρεμμυδιού, η οποία προέρχεται από τους πνεύμονες σας.
  • Αλλαγή της οδοντόβουρτσας σας κάθε 3 με 4 μήνες.
  • Ξέπλυμα του στόματος μετά από τη λήψη εισπνεόμενων φαρμάκων.

Σε άλλες περιπτώσεις η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να εξαλειφθεί με τη θεραπεία της υποβόσκουσας πάθησης, όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι παθήσεις των πνευμόνων, η ηπατική ή η νεφρική ανεπάρκεια.

Δείτε περισσότερα για την κακοσμία του στόματος.

Δείτε επίσης