Μυκητιασική στοματίτιδα

Το στόμα σας φιλοξενεί πολλά και διαφορετικά ήδη μικροβίων. Ένα από αυτά, ο μύκητας Candida Albicans, μπορεί να αναπαραχθεί ανεξέλεγκτα και να προκαλέσει μiα μόλυνση που είναι γνωστή ως στοματική καντιντίαση ή μυκητιασική στοματίτιδα. Η μόλυνση μπορεί να εκτείνεται και προς τα κάτω, μέσα στον οισοφάγο.

Αυτός ο μύκητας είναι επίσης υπεύθυνος για μυκητιασικές κολπίτιδες σε πολλές γυναίκες. Η μυκητιασική στοματίτιδα συμβαίνει συνήθως, όταν έχει εξασθενήσει η φυσική αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις από κάποια αρρώστια ή όταν η φυσική ισορροπία των μικροβίων του στόματος έχει διαταραχθεί από φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα ανοσοκατασταλτικά ή τα κορτικοστεροειδή.

Η μόλυνση είναι πιο συνηθισμένη στα βρέφη, στα μικρά παιδιά και στους μεγαλύτερους ενήλικες, αν και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής.

Η μυκητιασική στοματίτιδα αναπτύσσεται συνήθως σε υγρά σημεία που μπορεί να είναι ερεθισμένα ή επώδυνα, όπως αυτά που προκαλούνται από κακά προσαρμοσμένες οδοντικές συσκευές. Επίσης, κινδυνεύετε περισσότερο, αν καπνίζετε.

Συμπτώματα και διάγνωση

Αν εμφανιστούν λευκόχροες σαν κρέμα επώδυνες περιοχές που προβάλλουν ελαφρά στο στόμα ή στη γλώσσα, μπορεί να έχετε μυκητιασική στοματίτιδα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Εξελκώσεις με άσπρο σαν κρέμα επίχρισμα στο στόμα ή στο λαιμό.

 

Τα σημάδια μπορεί να φύγουν με το βούρτσισμα, όταν καθαρίζετε τα δόντια σας ή όταν τρώτε. Το βούρτσισμα μπορεί να σας προκαλεί πόνο και ελαφριά αιμορραγία. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στο πάνω μέρος του στόματος και στα ούλα, στις αμυγδαλές και στο λαιμό σας.

Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος θα εξετάσει πιθανώς το στόμα και το λαιμό σας, για να ελέγξει για κάποια τυχόν υποβόσκουσα αιτία για την κατάσταση.

Πόσο σοβαρή είναι η μυκητιασική στοματίτιδα; Η μυκητιασική στοματίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρή πάθηση. Ωστόσο, μπορεί να δυσκολεύει τη σίτιση.

Θεραπεία

Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος θα σας χορηγήσει πιθανότατα ένα στοματικό αντιμυκητιασικό φάρμακο για 7 με 10 ημέρες. Οποιαδήποτε υποβόσκουσα πάθηση, αν υπάρχει, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί.

 

Δείτε επίσης