Υψηλότερη νοημοσύνη σημαίνει περισσότερα χρόνια ζωής

Ο έξυπνοι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology. Είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται η εξυπνάδα με τη μακροζωία.

child Head

Οι ερευνητές  της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Δανία που αφορούσαν διδύμους, τόσο μονοζυγωτικούς (100% ίδια γονίδια) όσο και διζυγωτικούς (50% κοινά γονίδια).

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 95% της σχέσης μεταξύ νοημοσύνης και προσδόκιμου ζωής έχει αιτία γονίδια. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν πάντα ο πιο έξυπνος από τους δύο δίδυμους ζει περισσότερα χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης (IQ) τείνουν να ζουν περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με όσους ενηλίκους βρίσκονται ψηλά στην επαγγελματική ιεραρχία, όπως για παράδειγμα οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ έως τώρα δεν κατανοούσαμε γιατί αυτό συμβαίνει, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αιτία είναι πρωτίστως τα γονίδια», δήλωσε η ‘Ρόζαλιντ ‘Αρντεν, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι διαθέτουν γονίδια που τους κάνουν πιο έξυπνους, έχουν επίσης γονίδια που διατηρούν το σώμα τους πιο υγιές.

Εναλλακτικά, υπάρχει η υπόθεση ότι τόσο η νοημοσύνη όσο και η μακροζωία εξαρτώνται από τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις, συνεπώς είτε οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζονται παράλληλα, είτε όσοι άνθρωποι έχουν τις λιγότερες μεταλλάξεις, είναι ταυτόχρονα εξυπνότεροι και ζουν περισσότερο.

Δείτε επίσης