Πλευρίτιδα και υπεζωκοτικές συλλογές

Η πλευρίτιδα είναι φλεγμονή του υπεζωκότα, μιας διπλής μεμβράνης που περιβάλλει την υπεζωκοτική κοιλότητα και τον κάθε πνεύμονα. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, ιδιαίτερα κατά την αναπνοή και το βήχα.

Οι υπεζωκοτικές συλλογές είναι συσσωρεύσεις υγρού στην υπεζωκοτική κοιλότητα, στο χώρο ανάμεσα στα μεμβρανώδη στρώματα του υπεζωκότα που περιβάλλουν τον κάθε πνεύμονα και στο εσωτερικό του θωρακικού τοιχώματος.

pleuritida5Η πλευρίτιδα και οι υπεζωκοτικές συλλογές παρουσιάζονται ως επιπλοκές μίας υποκείμενης νόσου, όπως η φυματίωση, η πνευμονία, η πνευμονική εμβολή, η παγκρεατίτιδα, ο καρκίνος ή η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και τραύμα στο θώρακα.

Συμπτώματα

 

Στην πλευρίτιδα τα δύο στρώματα του υπεζωκότα που φλεγμαίνουν τρίβονται μεταξύ τους, όταν εισπνέετε και εκπνέετε.

Αυτό προκαλεί έναν οξύ πόνο σαν σουβλιά στο θώρακα που επιδεινώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, την κίνηση και τη βαθιά εισπνοή. Ο πόνος της πλευρίτιδας μειώνεται όταν αναπνέετε, ρηχά ή, μερικές φορές, όταν εξασκείτε πίεση πάνω από την επώδυνη περιοχή, για να περιορίσετε την κίνηση του θώρακα.

Όταν αναπτύσσονται υπεζωκοτικές συλλογές, ο πόνος συνήθως απαλύνεται, καθώς το υγρό απομακρύνει τις επιφάνειες του υπεζωκότα. Όμως, αν συσσωρευτεί αρκετό υγρό, εξασκεί πίεση στους πνεύμονες δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή. Μερικές φορές παρουσιάζεται επίσης ξηρός βήχας, πυρετός και ρίγη, ειδικά αν το υγρό στην υπεζωκοτική κοιλότητα είναι μολυσμένο.

Σημεία και συμπτώματα

  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πόνος στο θώρακα.
  • Ξηρός βήχας.
  • Πυρετός και ρίγη.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιαστεί πλευρίτιδα ή υπεζωκοτικές συλλογές με βάση τα συμπτώματα σας, τα ευρήματα κατά την εξέταση του θώρακα σας με το στηθοσκόπιο και τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας θώρακα.

Μερικές φορές ο γιατρός μουδιάζει το δέρμα πάνω από το θώρακα μ’ ένα τοπικό αναισθητικό και εισάγει μία βελόνα μέσα από το θωρακικό τοίχωμα και ενδιάμεσα από τις πλευρές, για να αφαιρέσει υγρό για εργαστηριακή ανάλυση. Ταυτόχρονα μπορεί να ληφθεί και ένα δείγμα πνευμονικού ιστού για μικροσκοπική εξέταση, για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα ή μίας άλλης πνευμονικής νόσου, όπως είναι η φυματίωση ή η σαρκοείδωση.

Πόσο σοβαρή είναι η πλευρίτιδα και οι υπεζωκοτικές συλλογές; Η έκβαση των παθήσεων αυτών εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα της υποκείμενης νόσου. Εάν η υποκείμενη νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η πλευρίτιδα και οι υπεζωκοτικές συλλογές γενικά υποχωρούν.

Θεραπεία

Πρώτον, είναι σημαντικό να θεραπευτεί η υποκείμενη πάθηση ή νόσος που προκαλεί την πλευρίτιδα ή την υπεζωκοτική συλλογή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπεζωκοτική συλλογή απαιτεί παροχέτευση με ένα θωρακικό σωλήνα για μερικές ημέρες.

Γενικά χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μερικές φορές χορηγείται επίσης κωδεΐνη για την καταστολή του βήχα.

Δείτε επίσης