‘Οταν ο ένας σύντροφος υποτιμά τα συναισθήματα του άλλου

‘Οταν ένας σύντροφος υποτιμά διαρκώς τα συναισθήματα του άλλου πιθανόν να υπάρχει μια τοξική σχέση, υποστηρίζει η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Μπίτι Κόχαν.

«Αν δείτε μια τέτοια συμπεριφορά από τον/την σύντροφό σας, πρέπει να φύγετε αμέσως από τη σχέση», λέει η ειδικός. «Όταν αρχίζετε να νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και όχι να αγνοήσετε τα σημάδια».

Η Κόχαν λέει πως όσοι έχουν τέτοιου είδους σχέσεις δεν περνάνε συνέχεια άσχημα αλλά έχουν και στιγμές που τα πράγματα πηγαίνουν καλά, έτσι μπερδεύονται από τα μηνύματα που λαμβάνουν.

Όμως, καθώς περνάει ο καιρός, τα πράγματα επιδεινώνονται και αν δεν φύγει κάποιος γρήγορα από τη σχέση, μπορεί η κατάσταση να κλιμακωθεί και να γίνει πολύ άσχημη.

Τα σημάδια της συναισθηματικής χειραγώγησης

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχετε σχέση με έναν άνθρωπο που χειραγωγεί τα συναισθήματά σας;

  •  Δεν δίνει σημασία στα συναισθήματά σας κάνοντάς σας να νομίζετε ότι δεν έχετε τις σωστές αντιδράσεις. Αυτό συνήθως το κάνει με ηρεμία, οπότε αρχίζετε να αναρωτιέστε αν έχει δίκιο.
  •  Σας μειώνει μπροστά σε άλλους -αυτό οι άνδρες συνηθίζουν να το κάνουν πιο φανερά από τις γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούν λεπτεπίλεπτους τρόπους. Οι άλλοι ενδεχομένως να νομίζουν πως συμμετέχετε κι εσείς στο «αστείο» αλλά αυτό βέβαια δεν είναι αλήθεια.
  •  Η στάση του υποδηλώνει ότι φταίτε συνέχεια εσείς. Οι χειραγωγοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και δεν συνηθίζουν να λένε συγνώμη. Μονίμως φταίει κάποιος άλλος.
  •  Αρνείται να σας εξηγήσει ορισμένες καταστάσεις επιλέγοντας τη σιωπή. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την παραμικρή επιθυμία για επικοινωνία μαζί σας.
  •  Αλλάζει μόλις αισθανθεί ότι χάνει κάτι. ‘Οταν το κερδίσει, επανέρχεται στη σταθερή του συμπεριφορά.

Αυτού του είδους οι σχέσεις είναι καταδικασμένες στην αποτυχία. Ο σύντροφος που υποτιμάται συναισθηματικά αρχίζει κάποια στιγμή να αμφιβάλλει για οτιδήποτε λέει ο άλλος. Στη συνέχεια τον παρατηρεί σαν να είναι ένας ξένος, παύοντας να αντιδρά στα λόγια του. Τελικά, η συναισθηματική αποξένωση οδηγεί στη διάλυση της σχέσης. Κι επειδή αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα, καλύτερα να γίνει γρήγορα, λέει η Κόχαν.

Δείτε επίσης