Τι είναι η βρογχοσκόπηση

Η βρογχοσκόπηση είναι μία εξέταση κατά την οποία ένας ειδικά σχεδιασμένος σωλήνας εισέρχεται μέσα από την αεροφόρο οδό, για να επιτρέψει στο γιατρό σας να δει το εσωτερικό της.

Η βρογχοσκόπηση δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να ελέγξει για όγκους, ξένα αντικείμενα, περιοχές εσωτερικής αιμορραγίας και ανωμαλίες των πνευμόνων και του τραχειοβρογχικού δέντρου. Το βρογχοσκόπιο έχει επίσης έναν ανοιχτό κεντρικό σωλήνα μέσα από τον οποίο ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει εκκρίσεις και να λάβει δείγματα για βιοψία.

vrogxoskophsh 5

Κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης ο γιατρός μπορεί να δει το εσωτερικό των αεροφόρων οδών εισάγοντας έναν εύκαμπτο σωλήνα (βρογχοσκόπιο) μέσα σ’ αυτούς.

Υπάρχουν δύο τύποι βρογχοσκοπίων: το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο, που χρησιμοποιεί οπτικές ίνες και έχει διάμετρο 3 έως 7 mm, και το άκαμπτο βρογχοσκόπιο, το οποίο είναι μεγαλύτερο και δυσκολότερο στη χρήση. Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο χρησιμοποιείται περισσότερο. Περιέχει ίνες γυαλιού που μεταδίδουν το φως και επαναφέρουν μία μεγεθυσμένη εικόνα των πνευμονικών οδών. Ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί την είσοδο του βρογχοσκοπίου σε μία μικρή οθόνη τηλεόρασης.

Δε θα πρέπει να φάτε για έξι με δώδεκα τουλάχιστον ώρες πριν τη βρογχοσκόπηση. Ακριβώς πριν την έναρξη της εξέτασης θα σας γίνει τοπική αναισθησία ή μπορεί και γενική αναισθησία. Ο αναισθητικός παράγοντας, που καταστέλλει τα αντανακλαστικά του βήχα και

της κατάποσης, χορηγείται συνήθως από τα ρουθούνια ή το στόμα. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει επίσης ένα ηρεμιστικό, για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα βρίσκεστε σε καθιστή ή ύπτια θέση. Το βρογχοσκόπιο εισάγεται είτε μέσα από το στόμα είτε μέσα από τη μύτη. Λίγη αλοιφή λιδοκαΐνης χρησιμοποιείται από το στόμα ως αναισθητικό και λιπαντικό για την προστασία των αεροφόρων οδών σας.

Η χρήση του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου είναι ανώδυνη και σπάνια προκαλεί επιπλοκές. Μετά την εξέταση δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα επί μία περίπου ώρα, γιατί τα αντανακλαστικά της κατάποσης και του βήχα εξακολουθούν να είναι κατασταλμένα.

Δείτε επίσης