Καπνός και ατμοσφαιρική ρύπανση

Η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών αναθυμιάσεων και αερίων, σε ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε κλειστούς χώρους, καθώς και σε καπνό μπορεί να προκαλέσει διάφορα αναπνευστικά συμπτώματα.

Καπνός

Όποτε καίγεται οτιδήποτε, παράγεται μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο, όταν εισπνέεται, εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Όλα τα είδη καπνού περιέχουν αυτό το άοσμο αέριο. Προσέχετε, συνεπώς, όταν έχετε σε εσωτερικό χώρο οποιαδήποτε φωτιά που παράγει καπνό, όπως ψησταριά ή τζάκι.

Οι επιδράσεις της εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα είναι τόσο ανεπαίσθητες, ώστε να περνούν απαρατήρητες, και μπορεί να χάσετε ακόμα και τις αισθήσεις σας, χωρίς να αντιληφθείτε ότι κάτι συμβαίνει. Επίσης, ο καπνός που περιέχει μεγάλη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων προκαλεί ερεθισμό στους πνεύμονες.

Πολλά πλαστικά, πολυουρεθάνες και άλλα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε επιπλώσεις σπιτιών αναδύουν διάφορα τοξικά αέρια, όταν καίγονται. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή, αν και παροδική, νόσο. Οι πυροσβέστες και άλλα άτομα με μακροχρόνια έκθεση στον καπνό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μίας χρόνιας νόσου, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να καταγραφεί.

Βιομηχανικές αναθυμιάσεις και αέρια

Η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις ή η τυχαία έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις βιομηχανικών τοξικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει διάφορα προσωρινά (οξέα) και μερικές φορές χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Συνήθως προσβάλλεται η κατώτερη αναπνευστική οδός προκαλώντας συμπτώματα, όπως δύσπνοια, βήχα και πιθανότατα χρόνια βρογχίτιδα.

Ένας δειγματοληπτικός έλεγχος για τοξικές χημικές ουσίες περιλαμβάνει: αμμωνία, κυανιούχες ενώσεις, φορμαλδεΰδη, όξινες αναθυμιάσεις, υδρόθειο, διαζομεθάνιο, αλογονίδια, διοξείδιο του αζώτου, ισοκυανικές ενώσεις, όζον, φωσγένιο, φθαλικό ανυδρίτη και διοξείδιο του θείου.

kapnos rypansh 5Η βιομηχανική διαδικασία της θέρμανσης ορισμένων μετάλλων, όπως καδμίου, χρωμίου, νικελίου και βηρύλλιου, σε υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια η ταχεία ψύξη τους ελευθερώνουν αναθυμιάσεις που μπορεί να εισπνευστούν και να προκαλέσουν διάφορες αναπνευστικές νόσους. Τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μερικές ώρες μετά την έκθεση και υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες και επανέρχονται με την επανειλημμένη επαφή (έκθεση).

Αν εργάζεστε σε βιομηχανικό χώρο, όπου χρησιμοποιούνται υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε συγκολλήσεις, οξυγονοκολλήσεις, τήξη μεταλλευμάτων, κεραμοποιία και εργασία σε φούρνους, διατρέχετε περισσότερο κίνδυνο.

Η χρήση μη επικίνδυνων ενώσεων, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού και η χρησιμοποίηση ασφαλών μηχανημάτων και εργασιακών πρακτικών μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή έκθεσης σε τοξικές αναθυμιάσεις.

Οι εργάτες που εκτίθενται σ’ αυτές τις αναθυμιάσεις και στα αέρια και που επιπλέον καπνίζουν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αυτή που προκαλείται από αυτοκίνητα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και βιομηχανίες, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του θείου στον αέρα. Η έκθεση σ’ αυτό το είδος ρύπανσης προκαλεί συριγμό σε άτομα που έχουν άσθμα καθώς και δύσπνοια σε ηλικιωμένα άτομα, μικρά παιδιά και ανθρώπους με χρόνια καρδιοπνευμονική νόσο. Τις ημέρες με υψηλό επίπεδο όζοντος, συνήθως μετά την πάροδο μίας περιόδου με ζεστό, υγρό καιρό, είναι καλύτερα τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μένουν μέσα.

Ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους

Ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια ενέργειας έχουν οδηγήσει στην κατασκευή σπιτιών που είναι καλύτερα στεγανοποιημένα απ’ ό,τι ήταν παλιότερα και ο νόμος σήμερα απαιτεί εξωτερική πρόσληψη αέρα στα συστήματα θέρμανσης (καλοριφέρ) και στα κλιματιστικά μηχανήματα.

Συνεπώς, οι αναθυμιάσεις που κάποτε δε δημιουργούσαν ιδιαίτερη ανησυχία τείνουν να συσσωρεύονται στα σπίτια, αντί να διαφεύγουν προς τα έξω. Ένα παράδειγμα είναι ο καπνός των τσιγάρων, ο οποίος, εκτός από τις βασικές συνέπειες που έχει στην υγεία του καπνιστή, επιδρά επίσης και στους μη καπνίζοντες οι οποίοι εκτίθενται σ’ αυτόν. Έχει αποδειχτεί ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί αυξημένες λοιμώξεις του αναπνευστικού και μειωμένη πνευμονική λειτουργικότητα σε παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν.

Για τα άτομα με άσθμα οι κακώς αεριζόμενοι χώροι, ο καπνός από ξύλα και οι αναθυμιάσεις από σόμπες κηροζίνης μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Ένας άλλος ενδεχομένως επικίνδυνος παράγοντας είναι η φορμαλδεΰδη. Υπάρχει στη μόνωση με αφρό ουρεθάνης και σε μερικούς τύπους δαπέδων που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές νέων κατοικιών, τροχόσπιτων και επίπλων. Όταν τα προϊόντα είναι καινούρια μπορεί να υπάρχει μία έντονη μυρωδιά λόγω αναθυμιάσεων φορμαλδεΰδης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, στη μύτη, στο λαιμό και στις αεροφόρους οδούς. Η φορμαλδεΰδη εξατμίζεται σταδιακά μέσα σε μερικούς μήνες, όπου τότε δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Πριν όμως εξατμιστεί, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των ατόμων με αναπνευστική νόσο.

Δείτε επίσης