Πέτρες στα νεφρά – εξειδικευμένοι ουρολόγοι απαντούν σε βασικές ερωτήσεις

Η νεφρολιθίαση ή κοινώς πέτρα στα νεφρά, είναι μορφώματα μικρού μεγέθους και σκληρά, τα οποία σχηματίζονται μέσα στα νεφρά.

Οι πέτρες αυτές επηρεάζουν αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό το ουροποιητικό σύστημα και για να αφαιρεθούν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, και στη συνέχεια θεραπεία για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισής τους.

petra nefraΓιατί σχηματίζονται όμως πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν εξειδικευμένοι ουρολόγοι, όταν δεν μπορεί να διαλυθεί μέσω των ούρων ικανοποιητική ποσότητα κρυστάλλων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον σχηματισμό λίθων.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε έναν ουρολόγο;

Η εμφάνισης μιας πέτρας στα νεφρά, μπορεί να μην έχει άμεσα συμπτώματα στο ουροποιητικό, μέχρι να τοποθετηθεί μέσα στον ουρητήρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ουρολόγο όταν ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος.

Υπάρχει θεραπευτική μέθοδος;

Υπάρχουν πολλοί τύποι νεφρολιθίασης και επομένως για κάθε τύπο χρειάζεται και μια συγκεκριμένη θεραπεία. Αν ο δικός σας τύπος δεν χρειάζεται χειρουργείο για να αφαιρεθούν οι λίθοι, τότε είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε άφθονο νερό.

Αν το μέγεθος των λίθων δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να γίνει χειρουργείο, τότε με την κατανάλωση νερού η οποία θα προκαλέσει έντονη διούρηση, μπορείτε να τις αποβάλλετε αποτελεσματικά.

Επισημαίνεται ότι οι πέτρες μετακινούνται από τα νεφρά προς το ουροποιητικό, οπότε αν βιώνετε κάποιο πόνο λόγω αυτής της μετακίνησης, τότε ενδεχομένως ο ουρολόγος σας να σας προτείνει την συνταγογράφηση αναλγητικών.

Τέλος, ο ουρολόγος μπορεί να σας χορηγήσει ένα φάρμακο το οποίο διαστέλλει τον ουρητήρα και ο ασθενής βιώνει λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της αποβολής των λίθων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μα τις πέτρες στα νεφρά και άλλες ανδρολογικές παθήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο Χειρουργός Ουρολόγος Γεώργιος Χαραμής (haramis-roboticurology.com).

Δείτε επίσης