Τι πρέπει να ξέρετε για το θηλασμό

Οι γυναίκες επιλέγουν να θηλάσουν εξαιτίας των πλεονεκτημάτων υγείας για τα μωρά τους και για τη μοναδική εμπειρία δεσίματος μητέρας -βρέφους που προσφέρει ο θηλασμός. Το μητρικό γάλα είναι βιολογικά πολύπλοκο. Προσφέρει στα μωρά μοναδική προστασία ενάντια στις μολύνσεις και διεγείρει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος τους.

Το κολλώδες, κιτρινωπό υγρό που εκκρίνει ο μαστός σας τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα (πρωτόγαλα) περιέχει ορμόνες και αντισώματα που ωφελούν το μωρό.

Μετά από 3 με 5 ημέρες η υπόφυση δίνει εντολή στο μαστό να παράγει κανονικό γάλα, που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά. Η αφαίρεση του γάλακτος από το μαστό σας διατηρεί την παραγωγή του.

thilasmos mastoi 5

Οταν θηλάζετε, το σύστημα πόρων και αδένων μέσα στο μαστό διαστέλλεται, καθώς παράγεται γάλα, και αυτή η διαδικασία ονομάζεται γαλακτισμός.

Το αντανακλαστικό της «χαλάρωσης» ελέγχει τη ροή του γάλακτος. Όταν ένα μωρό θηλάζει, οι θηλές ανταποκρίνονται στέλνοντας αισθητήρια σήματα στον εγκέφαλο. Η υπόφυση ελευθερώνει ορμόνες, κυρίως οξυτοκίνη, στο αίμα. Όταν οι ορμόνες φτάσουν στο μαστό, προκαλούν σύσπαση στα κύτταρα που περιβάλλουν τους κόλπους όπου παράγεται το γάλα (γαλακτοφόροι κόλποι) προωθώντας έτσι το γάλα προς τους πόρους.

Αρχικά αυτή η διαδικασία μπορεί να παίρνει αρκετά λεπτά. Όταν όμως συνηθίσετε το θηλασμό, το αντανακλαστικό της «χαλάρωσης» ενεργοποιείται εύκολα, συχνά απλά και μόνο με το κλάμα του μωρού σας.

Θα πρέπει να περιμένετε αρχικά κάποια προσωρινή ευαισθησία. Δε θα πρέπει να πονάτε, το οποίο γενικά είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Βεβαιωθείτε ότι το στόμα του μωρού βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής της θηλής. Μπορείτε να αποφύγετε τραυματισμούς στις θηλές σας τοποθετώντας το μωρό σας σωστά κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ο θηλασμός θα πρέπει να είναι ευχάριστος και για εσάς και για το παιδί σας. Η χρήση μίας αντλίας θηλασμού περιοδικά μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα.

Μπορεί να παρουσιαστεί ένας αποφραγμένος γαλακτοφόρος πόρος, όταν θηλάζετε, ή μπορεί να αναπτύξετε ένα εξόγκωμα στο μαστό, που είναι ζεστό και πονάει. Για να ανακουφιστείτε, δοκιμάστε ζεστά επιθέματα, ξεκούραση, μασάζ και παρατεταμένο και συχνό θηλασμό. Αν το εξόγκωμα δε βελτιωθεί με αυτά τα μέτρα, μπορεί να έχετε μαστίτιδα.

Η μαστίτιδα είναι μία μόλυνση των μαστών που συνήθως οφείλεται σε βακτήρια. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι, πυρετός, συμπτώματα γρίπης, πόνος στο μαστό και ερυθρότητα. Για να ανακουφιστείτε, αυξήστε την κατανάλωση υγρών, ξεκουραστείτε και ζεστάνετε τη συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, ειδοποιήστε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά.

Ο απογαλακτισμός του μωρού σας θα πρέπει να είναι μία σταδιακή διαδικασία. Ο απότομος απογαλακτισμός μπορεί να είναι δύσκολος και για εσάς και για το μωρό σας και μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των μαστών. Όταν το μωρό σας στους 6 μήνες μπορεί να τρώει κανονικό φαγητό, μπορείτε να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό.

Η προλακτίνη, η ορμόνη που βοηθάει στην προετοιμασία των μαστών σας για το θηλασμό, προσφέρει επίσης κάποια προστασία από πιθανή εγκυμοσύνη. Όμως μη βασιστείτε σε αυτή για αντισύλληψη. Μπορεί να έχετε ωορρηξία, ακόμα και αν δεν έχετε έμμηνο ρύση.

Δείτε επίσης