Λόξιγκας: Που οφείλεται και πως θα τον αντιμετωπίσετε

loxiggasΝα κρατήσετε την αναπνοή σας, να πιείτε νερό, να αναπνέετε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, να φάτε μια κουταλιά ζάχαρη ή να σας τρομάξει κάποιος. Όλοι αυτοί είναι συνηθισμένοι και όχι απαραίτητα επιτυχημένοι τρόποι, για να απαλλαγείτε από το λόξιγκα, μία γενικά μικρή ενόχληση που προσβάλλει τους πάντες από καιρό σε καιρό.

Συνήθως ο λόξιγκας (γράφεται και λόξυγγας) είναι ακίνδυνος και σταματάει σύντομα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο λόξιγκας μπορεί να επιμένει για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να επηρεάζει τη σίτιση και τον ύπνο. Μετά από μια σοβαρή εγχείρηση, μία περίπτωση παρατεταμένου λόξιγκα μπορεί να εμποδίσει την επούλωση μιας πληγής της κοιλιάς. Σε μερικές περιπτώσεις ο επίμονος λόξιγκας είναι σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης.

Από που προέρχεται

Αν και σχεδόν όλοι μας είχαμε κάποια στιγμή λόξιγκα, πολλοί λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι. Πολύ απλά, ο λόξιγκας είναι επαναλαμβανόμενες, ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, του μυ που διαχωρίζει το θώρακα από την κοιλιά. Τα νεύρα του διαφράγματος ελέγχουν την ομαλή, συντονισμένη, φυσιολογική σύσπαση των δύο κρημνών του διαφράγματος κατά την αναπνοή. Εκτείνονται από το λαιμό μέχρι το στήθος. Ο λόξιγκας μπορεί να προέρχεται από ερεθισμό σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος των νεύρων του διαφράγματος. Η αντανακλαστική σύσπαση του διαφράγματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα ερεθισμού των νεύρων.

Ο λόξιγκας είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί, όταν το στομάχι σας είναι διογκωμένο, συνήθως μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ή μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Σχετικά με τη θεραπεία του δοκιμάστε το εξής: Τρίψτε απαλά το πίσω μέρος του ουρανίσκου σας με μία μπατονέτα βαμβακιού κινώντας την μπατονέτα απαλά μπρος πίσω για περίπου ένα λεπτό. Δεν είναι εγγυημένο ότι αυτή η μέθοδος θα είναι αποτελεσματική, αλλά συχνά είναι.

 

Δείτε επίσης