Αιτίες της οισοφαγίτιδας

Οισοφαγίτιδα είναι ο ερεθισμός και η φλεγμονή του βλεννογόνο υμένα του οισοφάγου καινά προκαλέσουν φλεγμονή. Μια βασική αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διότι οι συνεχόμενες παλινδρομήσεις οξέος μπορούν προκαλέσουν τη φλεγμονή.

Οι άλλες αιτίες είναι οι εξής:

Σκληρόδερμα του οισοφάγου

Το σκληρόδερμα είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ιστού που μοιάζει με ουλή και προκαλεί δυσκαμψία και σκλήρυνση των ιστών. Αυτή η νόσος μπορεί να εξασθενίσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα επιτρέποντας στο οξύ να παλινδρομεί στον οισοφάγο και να προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές παρόμοια με αυτά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα φάρμακο που αναστέλλει τα οξέα, για να μειώσει την παλινδρόμηση τους. Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για τους τρόπους που μπορείτε μόνοι σας να εφαρμόσετε, για να εμποδίσετε την παλινδρόμηση. Αν η στένωση στον οισοφάγο εμποδίζει ή δυσκολεύει τη δίοδο της τροφής, είναι απαραίτητη μία επέμβαση για το άνοιγμα (διαστολή) του οισοφάγου.

Οισοφαγίτιδα από απλό έρπητα

Η λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκη στον οισοφάγο. Τα άτομα που αναπτύσσουν αυτή την πάθηση έχουν εξασθενήσει από κάποια άλλη ασθένεια ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το αντιιικό φάρμακο ακυκλοβίρη  μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οισοφαγίτιδας από απλό έρπητα.

Μυκητιασική οισοφαγίτιδα

Ο μύκητας Candida μπορεί να προκαλέσει στον οισοφάγο φλεγμονή και πόνο στην κατάποση. Αυτό λέγεται μυκητιασική οισοφαγίτιδα. Αυτή η λοίμωξη συμβαίνει συχνά σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενήσει, όπως, για παράδειγμα, λόγω φαρμακευτικής αγωγής κατά του καρκίνου. Υπάρχουν διάφορα αντιμυκητιασικά φάρμακα που μπορούν να καταπολεμήσουν τη μυκητιασική οισοφαγίτιδα.

Οισοφαγίτιδα λόγω ακτινοβολίας

Φλεγμονή στον οισοφάγο μπορεί να προκληθεί μετά από ακτινοθεραπεία για καρκίνο, συνήθως για καρκίνο των πνευμόνων ή του οισοφάγου. Τα συμπτώματα είναι καούρα και πόνος κατά την κατάποση. Η πιθανότητα αυτής της πάθησης είναι ευθέως ανάλογη με την ποσότητα της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής. Με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής η φλεγμονή συνήθως υποχωρεί, μόλις σταματήσει η ακτινοθεραπεία.

Οισοφαγίτιδα από χάπι

Ο οξύς πόνος στο εμπρός μέρος του στήθους που επιδεινώνεται με την κατάποση μπορεί να προέρχεται από χάπια ή κάψουλες που κόλλησαν στον οισοφάγο και διαλύθηκαν, πριν φτάσουν στο στομάχι. Συνηθισμένα φάρμακα είναι το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη, το κάλιο, η βιταμίνη C, τα φάρμακα σιδήρου και αρθρίτιδας.

Η νόσος μπορεί να αποφευχθεί παίρνοντας τα φάρμακα με άφθονο νερό και αν δεν ξαπλώσετε αμέσως μετά τη λήψη του χαπιού. Η οισοφαγίτιδα από χάπι βελτιώνεται συνήθως από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες.

Δείτε επίσης