Αιμορραγία πεπτικού: Συμπτώματα και θεραπεία

Αιμορραγία στη γαστρεντερική οδό μπορεί να προκληθεί από πολλές περιπτώσεις, όπως το πεπτικό έλκος, η γαστρίτιδα, οι κιρσοί του οισοφάγου, κάποιος τραυματισμός του οισοφάγου, η ελκώδης κολίτιδα, καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι, η εκκολπωματίτιδα και οι αιμορροΐδες.

Τα κόκκινα ή βισσυνόχροα κόπρανα μπορεί να σημαίνουν διάφορα προβλήματα, όπως πολύποδες στο παχύ έντερο, καρκίνο, νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια για σοβαρή αιμορραγία στα κόπρανα σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών είναι η αιμορραγία από εκκολπώματα ή από αγγειοδυσπλασίες στο παχύ έντερο.

Σημεία και συμπτώματα

  • Κόκκινο αίμα στα κόπρανα.
  • Μαύρα, σαν πίσσα κόπρανα.
  • Αιματέμεση.

Το κόκκινο αίμα στα κόπρανα μπορεί επίσης να υποδηλώνει απώλεια αίματος από το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο, ιδιαίτερα αν η αιμορραγία είναι μεγάλη και γρήγορη.

Η αργή αιμορραγία που συμβαίνει στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο και περνάει μέσα από τη γαστρεντερική οδό προκαλεί μαύρα και κολλώδη κόπρανα που μοιάζουν με πίσσα. Η γλυκόριζα ή η λήψη σιδήρου ή υποσαλικυλικού βισμούθιου (όπως είναι το Pepto-Bismol) μπορούν επίσης να μετατρέψουν τα κόπρανα σας σε μαύρα.

Αν βρείτε αίμα στα κόπρανα σας ή στην τουαλέτα, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Η πηγή του αίματος μπορεί να είναι από απλές αιμορροΐδες, αλλά πρέπει να αποκλείσετε τις πιο σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ο αιματέμεση από την άλλη πλευρά υποδηλώνει ότι η αιμορραγία βρίσκεται στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο). Το αίμα που εισέρχεται στο έντερο κάτω από το δωδεκαδάκτυλο δεν παλινδρομεί συνήθως πίσω στο στομάχι, αλλά περνάει στα κόπρανα.

Ο έμετος έντονα κόκκινου αίματος υποδηλώνει ότι η αιμορραγία ξεκίνησε λίγο πριν κάνετε τον έμετο. Το αίμα που βρίσκεται στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι γενικά σκούρο κόκκινο ή καφέ ή έχει την υφή και το χρώμα καφέ κόκκων.

Διάγνωση

Για την αιμορραγία που συμβαίνει στο ανώτερο τμήμα της γαστρεντερικής οδού ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μία εξέταση που ονομάζεται οισοφαγογαστροσκοπηση κατά την οποία εισάγει ένα μικρό σωλήνα με οπτικές ίνες μέσα από τον οισοφάγο στο στομάχι σας, για να εντοπίσει το αίτιο της αιμορραγίας.

Για την αιμορραγία στο κατώτερο τμήμα της γαστρεντερικής οδού ο γιατρός μπορεί να κάνει μια κολονοσκόπηση, που μοιάζει με την οισοφαγογαστροσκοπηση, αλλά ο σωλήνας εισάγεται μέσα από τον ορθό και ανεβαίνει στο παχύ έντερο.

Συχνά το αίμα στα κόπρανα μπορεί να εντοπιστεί μόνο μέσα από διαγνωστικές εξετάσεις, επειδή η ποσότητα είναι τόσο μικρή, που δεν είναι δυνατό να τη δείτε. Αυτό ονομάζεται κρυφή (λανθάνουσα) αιμορραγία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο και τη σοβαρότητα της αιμορραγίας του πεπτικού συστήματος. Στην αιμορραγία κιρσών στον οισοφάγο μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές, για να σταματήσει. Αν η αιμορραγία είναι από ένα εκκόλπωμα, η ένεση φαρμάκου απευθείας στην αρτηρία που παρέχει το αίμα στο εκκόλπωμα μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία.

Στην αιμορραγία που σχετίζεται με ένα έλκος, γαστρίτιδα, πολύποδες ή αιμορροΐδες η θεραπεία της πάθησης σταματάει συχνά και την αιμορραγία. Μερικές φορές η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ή λέιζερ μέσα από ένα ενδοσκόπιο μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία στο στομάχι, στο δωδεκαδάκτυλο ή στο παχύ έντερο.

Σε μερικές περιπτώσεις, όπως αν η αιμορραγία δεν ελέγχεται με αυτές τις θεραπείες, μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση.

Δείτε επίσης