Γαστρίτιδα

Gastritis-505Γαστρίτιδα σημαίνει «φλεγμονή του βλεννογόνου υμένα του στομάχου». Μπορεί να προέρχεται από έναν αριθμό αιτίων, το καθένα από τα οποία μπορεί να προκαλεί ελαφρώς διαφορετικά σημεία και συμπτώματα.

Η γαστρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε βλάβη που έχει προκληθεί από το οξύ στο βλεννογόνο υμένα του στομάχου, όταν δεν υπάρχει έλκος. Το υπερβολικό κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλούν γαστρίτιδα ή επιδεινώνουν τα υπάρχοντα σημεία και συμπτώματα. Το ίδιο και η κακή διατροφή.

Η γαστρίτιδα μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια αρκετών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μία μορφή διαβρωτικής γαστρίτιδας σχετίζεται με τη λήψη ασπιρίνης ή παρόμοιων φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξαίνη. Ασθενείς σε βαριά κατάσταση εξαιτίας εγκαυμάτων, τραυμάτων, εγχείρησης ή σοκ μπορεί να εμφανίσουν γαστρίτιδα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα.
  • Ναυτία και περιστασιακά έμετος.
  • Αιμορραγία.

 

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η γαστρίτιδα απαντάται μερικές φορές σε άτομα των οποίων το στομάχι δεν παράγει οξύ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βλεννογόνος υμένας του στομάχου ατροφεί. Αυτή η νόσος ονομάζεται ατροφική γαστρίτιδα, μπορεί να σχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης Β12 και συμβαίνει σε πολλούς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει τη διάγνωση βασιζόμενος στην περιγραφή των συμπτωμάτων σας. Μπορεί να σας ρωτήσει σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και τη λήψη φαρμάκων. Επίσης, θα θέλει να γνωρίζει αν καπνίζετε ή πίνετε συχνά.

Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ακτινογραφία με βάριο του στομάχου σας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι συνήθως φυσιολογικά. Η διάγνωση της γαστρίτιδας μπορεί να επιβεβαιωθεί με οισοφαγογαστροσκοπηση, που αποκαλύπτει τυπικές βλάβες. Μία βιοψία του ιστού του στομάχου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Πόσο σοβαρή είναι η γαστρίτιδα; Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι συνήθως ήπια και διαρκούν λίγο, δεν αποτελούν κάποιο ουσιαστικό κίνδυνο και δεν έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, ιδιαίτερα αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και η νόσος θεραπευτεί. Περιστασιακά η γαστρίτιδα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Θεραπεία

Τα αντιόξινα σε υγρή μορφή ή σε ταμπλέτες αποτελούν κατάλληλη και συνηθισμένη θεραπεία για την ήπια γαστρίτιδα. Αν τα αντιόξινα δεν ανακουφίσουν, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει ένα φάρμακο, όπως η σιμετιδίνη, η ρανιτιδίνη, η νιζατιδίνη ή η φαμοτιδίνη, που μειώνει την ποσότητα του οξέος που παράγεται από το στομάχι σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης και φάρμακα που προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου, όπως η σουκραλφάτη ή η μισοπροστόλη.

Αν η γαστρίτιδα σχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης Β12, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ενέσεις βιταμίνης Β12 κάθε μήνα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μια ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει.

Αν η πάθηση σας σχετίζεται με την κατανάλωση ποτού, τσιγάρων ή αναλγητικών, είναι σημαντικό να αποφύγετε τον υπεύθυνο παράγοντα.

Δείτε επίσης