Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδής απόφυση, μια κατασκευή σε σχήμα σκουληκιού που είναι ενωμένη με το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου (τυφλό έντερο), έχει μήκος περίπου 9 εκ. Δεν είμαστε σίγουροι για το σκοπό της, αλλά μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην ανοσία των εντέρων.

Δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρος ο λόγος που προκαλεί τη φλεγμονή, το πρήξιμο και το γέμισμα της με πύον, αλλά πολλές φορές η σκωληκοειδίτιδα σχετίζεται με την απόφραξη.

 Σημεία και συμπτώματα

  • Κοιλιακός πόνος, που συνήθως ξεκινάει γύρω από τον αφαλό και καταλήγει στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς.
  • Ανορεξία.
  • Ναυτία και μερικές φορές έμετος.
  • Μία ασυνήθιστη ανάγκη για κένωση κοπράνων και αποβολή αερίων.
  • Χαμηλός πυρετός.

Τα άτομα που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μεταξύ των 10 και 30 ετών, αν και μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες.

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί στα βρέφη και σε πολύ ηλικιωμένους.

skolhkoeiditida 5

Η σκωληκοειδής απόφυση έχει σχήμα σκουληκιού και ενώνεται με το τυφλό. Μπορεί να πάθει φλεγμονή και χωρίς έγκαιρη θεραπεία να υποστεί ρήξη.

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις για τα συμπτώματα σας, όπως για την όρεξη σας, τη θέση του πόνου και για πιθανή ασυνήθιστη ανάγκη κένωσης κοπράνων και αποβολής αερίων. Κατά την εξέταση της κοιλιάς σας η ευαισθησία είναι ένα σημαντικό σημείο. Ανάλογα με τα συμπτώματα σας μπορεί να γίνει εξέταση αίματος ή αξονική τομογραφία της κοιλιάς.

Πόσο σοβαρή είναι η σκωληκοειδίτιδα; Οι περισσότερες περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας δεν απειλούν τη ζωή, αλλά η πάθηση απαιτεί έγκαιρη αντιμετώπιση. Η περιτονίτιδα, μία σοβαρή λοίμωξη της κοιλιακής χώρας, μπορεί να αναπτυχθεί, αν προκληθεί ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Θεραπεία

Η συνηθισμένη επέμβαση είναι η χειρουργική αφαίρεση της μολυσμένης σκωληκοειδούς απόφυσης. Αυτό μπορεί να γίνει μερικές φορές με μία λιγότερο επεμβατική μορφή εγχείρησης, που ονομάζεται λαπαροσκόπηση.

Δείτε περισσότερα για τη σκωληκοειδίτιδα.

Δείτε επίσης