Η ιδανική θερμοκρασία του κλιματιστικού διαφέρει για άνδρες και γυναίκες

Ο κλιματισμός (ψύξη ή θέρμανση) σε ένα δωμάτιο πρέπει να βοηθά το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία των περίπου 37 βαθμών Κελσίου.

Αν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή κρύο, το σώμα αντιδρά χρησιμοποιώντας πρόσθετη ενέργεια (ιδρώνει ή τουρτουρίζει) για να επαναφέρει τη σωστή εσωτερική θερμοκρασία.

cold 5555555Φαίνεται όμως ότι οι άνδρες και οι γυναίκες επιθυμούν διαφορετική θερμοκρασία στο δωμάτιο. Και συνήθως είναι οι γυναίκες που διαμαρτύρονται ότι έχουν ξεπαγιάσει από το air condition. Γιατί;

Η απάντηση έρχεται από μια ολλανδική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change και διαπίστωσε ότι η γυναίκα έχει πιο αργό μεταβολισμό από τον άνδρα, μια διαφορά που μπορεί να φτάνει στο 20-30%. Aυτό την κάνει να αισθάνεται περισσότερο κρύο σε σχέση με τον άνδρα, έστω κι αν η θερμοκρασία είναι κοινή και για τους δυο στο δωμάτιο.

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου θεωρείται πως είναι οι 21 βαθμοί Κελσίου. Αυτό πρότεινε ο Δανός επιστήμονας Πωβλ Όλε Φάνγκερ στη δεκαετία του 1960. Αλλά οι μετρήσεις του βασίστηκαν σε έναν 40χρονο άνδρα 70 κιλών που ήταν ντυμένος με κοστούμι.

Ο μέσος άνδρας νιώθει πιο άνετα σε έναν κλιματιζόμενο χώρο από ό,τι η μέση γυναίκα, πρώτον διότι έχει πιο γρήγορο μεταβολισμό και άρα το σώμα του είναι πιο ζεστό και δεύτερον επειδή οι γυναίκες συνήθως ντύνονται πιο ελαφρά.

Οι ερευνητές του τμήματος Ανθρώπινης Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ μελέτησαν το μεταβολισμό 16 ελαφρά ντυμένων γυναικών ηλικίας 20-30 ετών, ενόσω εργάζονταν σε κλιματιζόμενο δωμάτιο.

Οι ρυθμοί μεταβολισμού των γυναικών ήταν σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με εκείνον του 40χρονου άνδρα-πρότυπου για τα κλιματιστικά. Μία αιτία είναι ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα λιποκύτταρα στο σώμα τους σε σχέση με τους άνδρες και λιγότερα μυικά κύτταρα. Τα λιποκύτταρα εκπέμπουν μικρότερη θερμότητα σε σχέση με τα μυικά κύτταρα.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η μέση γυναίκα προτιμά μια θερμοκρασία 2-3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο άνδρα.

22 βαθμοί Κελσίου για τον άνδρα 22,4 για τη γυναίκα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές για να εργάζονται άνετα ντυμένοι με κοντομάνικο μπλουζάκι και παντελόνι οι άντρες χρειάζονται θερμοκρασία 22 βαθμούς Κελσίου και οι γυναίκες 24,5 βαθμούς. Και επισημαίνουν ότι ο μεταβολικός ρυθμός γίνεται βραδύτερος καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα  μπορεί να χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία. Τέλος, οι παχύσαρκοι αλλά και όσοι έχουν μεγάλο ποσοστό μυών αισθάνονται μεγαλύτερη ζέστη.

Έτσι συστήνουν να αναπροσαρμοσθούν οι προδιαγραφές των κλιματιστικών, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους τις μεταβολικές διαφορές ανδρών και γυναικών.

Δείτε επίσης