Αγγειακά προβλήματα του εντέρου

Ένα απέραντο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων τρέφει τα όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα.

Μερικές φορές μία πάθηση των αιμοφόρων αγγείων (αγγειακή) ή της κοιλιάς μπορεί να μειώσει την παροχή αίματος στο έντερο. Όταν συμβεί αυτό, η συγκεκριμένη περιοχή δε λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο με αποτέλεσμα την πιθανή νέκρωση του ιστού.

Τρία είναι τα αγγειακά προβλήματα του εντέρου: η ισχαιμία του μεσεντερίου, η ισχαιμική κολίτιδα και οι αγγειοδυσπλασίες του παχέος εντέρου.

Ισχαιμία του μεσεντερίου

Αυτή η πάθηση’χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική έλλειψη ροής αίματος στο έντερο. Αυτή η αγγειακή απόφραξη μπορεί να συμβεί σταδιακά από συσσώρευση εναποθέσεων χοληστερίνης (αθηρωματική πλάκα) στους υμένες των αρτηριών που παρέχουν οξυγόνο στο έντερο. Τα κύρια συμπτώματα είναι έντονος πόνος στη μέση της κοιλιάς. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται από το φαγητό και ανακουφίζεται με τη νηστεία.

Ένα άλλο είδος αγγειακής απόφραξης είναι η θρόμβωση στο αίμα (εμβολή) που περνάει από την καρδιά στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι μία ξαφνική, ολοκληρωτική διακοπή της ροής του αίματος σε ένα μέρος του εντέρου. Η πάθηση προκαλεί συχνά ένα ξαφνικό και σοβαρό κοιλιακό πόνο και αποτελεί επείγον περιστατικό.

Η εξέταση των αιμοφόρων αγγείων στην κοιλιά (αγγειογραφία) μπορεί να υποδείξει το μέρος της αγγειακής απόφραξης. Αυτή συνήθως ακολουθείται από εγχείρηση για την αφαίρεση του μέρους του εντέρου που έχασε την παροχή αίματος. Αν δεν έχει γίνει μόνιμη βλάβη, ο θρόμβος μπορεί να αφαιρεθεί ή μπορεί να αναπλαστεί ή να παρακαμφθεί η συγκεκριμένη αρτηρία.

Ισχαιμική κολίτιδα

Στην ισχαιμική κολίτιδα η παροχή αίματος προς το παχύ έντερο μειώνεται, κάτι που συχνά προκαλείται λόγω συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ή χαμηλής πίεσης (υπόταση). Η νόσος προσβάλλει συνήθως μεγαλύτερους ενήλικες. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα και αιμορραγία από το ορθό.

Η εγχείρηση μπορεί να είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις, αλλά τις περισσότερες φορές το πρόβλημα λύνεται από μόνο του, όταν αποκατασταθεί η ανεπάρκεια της καρδιάς ή η χαμηλή πίεση. Αργότερα στο σημείο που υπήρξε η ισχαιμία μπορεί να εμφανιστεί στένωση στο παχύ έντερο.

Αγγειοδυσπλασίες παχέος εντέρου

Αυτή η νόσος χαρακτηρίζεται από διαστολή, παραμόρφωση ή λέπτυνση των αιμοφόρων αγγείων στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Είναι πιο συνηθισμένη στους μεγαλύτερους ενήλικες. Η αιμορραγία από το ορθό είναι το σύνηθες σύμπτωμα, που συνήθως αντιμετωπίζεται με καυτηριασμό ή με λέιζερ.

Η έντονη αιμορραγία είναι σπάνια. Συνήθως μπορεί να σταματήσει με εμβολισμό της προσβεβλημένης αρτηρίας κατά τη διάρκεια μιας διαγνωστικής θεραπείας που ονομάζεται αρτηριογραφία. Στην περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας ή αιμορραγίας από πολλά σημεία μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση του συγκεκριμένου τμήματος του παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης