Μεγάκολο (νόσος Hirschsprung)

Είτε από συγγενή είτε από επίκτητα αίτια το παχύ έντερο μπορεί να μεγαλώσει τόσο, που να μην μπορεί πια να μετακινήσει τα κόπρανα, μία νόσος που ονομάζεται μεγάκολο (νόσος Hirschsprung).

Βλάβες στα νεύρα ή ελαττώματα στο παχύ έντερο ή στο ορθό είναι συχνά το αίτιο του μεγάκολου.

Σημεία και συμπτώματα

  • Έντονη δυσκοιλιότητα.
  • Υποσιτισμός.

Η νόσος Hirschsprung είναι μία συγγενής πάθηση κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται χωρίς φυσιολογικά νευρικά κύτταρα σε μέρος του ορθού.

Αυτά τα βρέφη αδυνατούν να πάνε στην τουαλέτα, επειδή το μέρος του παχέος εντέρου κοντά στον πρωκτό δεν μπορεί να χαλαρώσει, για να επιτρέψει τη δίοδο των κοπράνων. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι μεγάλη διόγκωση της κοιλιάς, απουσία κενώσεων και μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η νόσος Hirschsprung εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες και είναι συνήθως κληρονομική.

Ένα είδος επίκτητου μεγάκολου είναι το ψυχογενές μεγάκολο, που αναπτύσσεται συνήθως στην ηλικία που μαθαίνουμε να πηγαίνουμε στην τουαλέτα και προκαλεί σοβαρή και χρόνια δυσκοιλιότητα.

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική μία λοίμωξη που ονομάζεται νόσος του Chaga προκαλεί μεγάκολο. Η λοίμωξη καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα των γαγγλίων στο παχύ έντερο και προκαλεί μία πάθηση παρόμοια με τη νόσο του Hirschsprung που προσβάλλει τους ενήλικες αντί για τα παιδιά.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μεγάκολο είναι σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, νόσος του Πάρκινσον, και κάποια φάρμακα, όπως τα ναρκωτικά.

Διάγνωση

Η διάγνωση αυτής της πάθησης γίνεται γενικά με την εξέταση του ορθού και πιθανότατα με μία εξέταση που ονομάζεται ορθοπρωκτική μανομετρία. Κατά την εξέταση αυτή φουσκώνεται ένα μπαλόνι στο ορθό, για να ελεγχθεί το ανασταλτικό ορθοπρωκτικό αντανακλαστικό, το οποίο απουσιάζει από κάποιον που πάσχει από τη νόσο Hirschsprung.

Θεραπεία

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του Hirschsprung είναι η χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που πάσχει. Αυτό συνήθως αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Στις επίκτητες περιπτώσεις σημαντική είναι η εκπαίδευση για τις σωστές συνήθειες σχετικά με την τουαλέτα, όπως η λήψη πολλών υγρών, η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας και η άμεση ανταπόκριση στην επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μεθόδους που θα βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Η μείωση της λήψης φαρμάκων που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Δείτε επίσης