Αιμορροΐδες και αντιμετώπιση

aimorroides 5

Αφαίρεση αιμορροΐδας: Με έναν ελαστικό επίδεσμο ο γιατρός τοποθετεί ένα ειδικό εργαλείο στην αιμορροΐδα και την τεντώνει προς τα κάτω (πάνω). Τοποθετείται τότε ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από την αιμορροΐδα ( κάτω βέλος), για να διακόψει την παροχή αίματος. Η αιμορροΐδα και ο ελαστικός επίδεσμος αποβάλλονται αργότερα με τα κόπρανα.

Οι αιμορροΐδες είναι σύμπλεγμα φλεβών που βρίσκονται στον πρωκτό, ακριβώς κάτω από τη μεμβράνη που καλύπτει το κατώτερο μέρος του ορθού και του πρωκτού.

Αυτές οι φλέβες μπορούν να πρηστούν συχνά ως αποτέλεσμα της πίεσης κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Επειδή αυτές οι φλέβες είναι λεπτές και σπάνε εύκολα, μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης. Οι αιμορροΐδες είναι επίσης συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στις φλέβες από το μεγάλο μέγεθος και το βάρος της μήτρας.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να αναπτυχθούν εσωτερικά κοντά στην αρχή του πρωκτικού καναλιού ή εξωτερικά, οπότε εξέχουν από τον πρωκτό. Και τα δύο είδη είναι συνηθισμένα και μπορεί να αιμορραγήσουν.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επώδυνες, αν σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος σε μια πρησμένη φλέβα, μία πάθηση που αναφέρεται ως θρόμβωση αιμορροΐδας. Αυτοί οι θρόμβοι συμβαίνουν συνήθως σε εξωτερικές αιμορροΐδες και προκαλούν ένα επώδυνο εξόγκωμα στο άνοιγμα του πρωκτού.

Σημεία και συμπτώματα

  • Έντονο κόκκινο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας, στο νερό της λεκάνης ή πάνω στα κόπρανα, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα.
  • Προεξοχή μαλακού ιστού στον πρωκτό.
  • Πόνος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Η φαγούρα στον πρωκτό και ο περιπρωκτικός πόνος δεν αποτελούν συνήθως συμπτώματα των αιμορροΐδων, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε περίπτωση επιπλοκών, όπως η θρόμβωση, ο ερεθισμός ή η φλεγμονή του δέρματος που περιβάλλει τον πρωκτό.

Διάγνωση

Η οπτική εξέταση του πρωκτού από το γιατρό αποκαλύπτει συνήθως τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Το εσωτερικό του πρωκτού μπορεί να εξεταστεί με τη δακτυλική εξέταση με λαστιχένιο γάντι, αλλά, επειδή οι αιμορροΐδες είναι πολύ μαλακές, ίσως να μην είναι δυνατή η σίγουρη διάγνωση.

Μερικές φορές ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα λεπτό ιατρικό εργαλείο, για να δει μέσα στον πρωκτό και στο ορθό.

Όλα τα επεισόδια αιμορραγίας του ορθού πρέπει να εξετάζονται. Μην υποθέσετε ότι η αιμορραγία είναι από αιμορροΐδες, μέχρι να αποκλειστούν όλες οι υπόλοιπες αιτίες αιμορραγίας, όπως πολύποδας στο παχύ έντερο ή καρκίνος στο παχύ έντερο και στο ορθό.

Αντιμετώπιση

Τα περισσότερα άτομα με αιμορροΐδες ενοχλούνται τόσο λίγο από το πρόβλημα, που το αγνοούν. Για άλλους ωστόσο τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά.

Σε ήπιες ενοχλήσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή με κρέμες, αλοιφές ή βαμβάκια που περιέχουν αιμοστατικό ή μια τοπική αναισθητική ουσία για την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αλλα μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν είναι τα ζεστά μπάνια και η κατανάλωση επιπλέον υγρών και φυτικών ινών, για να μαλακώσουν τα κόπρανα και να μειωθεί η δυσκοιλιότητα. Αν είναι δυνατό, αποφύγετε παρατεταμένες περιόδους ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης.

Αν έχετε μέτρια έως έντονη αιμορραγία ή ενόχληση που προκαλείται από μία εσωτερική αιμορραγία, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μία διορθωτική επέμβαση για την περίδεση της αιμορροΐδας με έναν ελαστικό επίδεσμο.

Σε μερικές ημέρες η αιμορροΐδα πέφτει ανώδυνα. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική στο 75% των περιπτώσεων. Αν έχει σχηματιστεί κάποιος θρόμβος μέσα σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το θρόμβο για άμεση ανακούφιση.

Άλλες μέθοδοι για τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι ενέσεις με μια ουσία συρρίκνωσης, το πάγωμα τους (κρυοχειρουργική) ή καταστροφή τους με υπεριώδη φωτοθρόμβωση, μία μέθοδος που διακόπτει την κυκλοφορία στις συγκεκριμένες φλέβες.

Οι μεγάλες αιμορροΐδες μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με μία επέμβαση που ονομάζεται αιμορροϊδεκτομή. Όσο περισσότερος αιμορροϊδικός ιστός αφαιρείται, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες επανεμφάνισης, αλλά και τόσο μεγαλύτερες είναι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Δείτε επίσης