Φαγούρα στον πρωκτό και αντιμετώπιση

Ο πρωκτός είναι το μυϊκό κανάλι που αποτελεί την έξοδο του ορθού. Είναι μία σχετικά απλή κατασκευή σε αντίθεση με τα άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, μπορεί και αυτό να γίνει το επίκεντρο σοβαρών προβλημάτων που ονομάζονται συνολικά παθήσεις του ορθού και του πρωκτού.

Ο κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό είναι ένα συνηθισμένο, ενοχλητικό πρόβλημα που προκαλεί πιθανώς αμηχανία. Σχεδόν όλοι προσβάλλονται κάποια στιγμή. Ο επίμονος κνησμός στον πρωκτό είναι πιο συνηθισμένος στα παιδιά και στους μεγαλύτερους ενήλικες. Στα παιδιά προκαλείται συχνά από παράσιτα των εντέρων. Στους μεγαλύτερους ενήλικες η αιτία είναι συνήθως η ξηρότητα και η γήρανση του δέρματος. H αντιμετώπιση αφορά μια σειρά ενέργειες προσωπικής φροντίδας.

Αιτίες

Στους περισσότερους η αιτία δεν αναγνωρίζεται εύκολα. Ο γιατρός θα αναζητήσει σημεία κάποιας δερματικής πάθησης, όπως ψωρίαση ή λοίμωξη από ζυμομύκητες, και επίσης θα ελέγξει για αιμορροΐδες και κάποια πρωκτική ραγάδα ή συρίγγιο, που μπορεί να προκαλούν φαγούρα και ερεθισμό. Το ακριβές αίτιο παραμένει συχνά άγνωστο, αλλά συνήθως δεν οφείλεται σε κάποια σοβαρή πάθηση.

Άλλοι παράγοντες και αιτίες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν περιπρωκτική φαγούρα είναι:

  • Μερικά άτομα τρίβουν τον πρωκτό τους με κάποιο σκληρό σαπούνι και σκληρό πανί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και κνησμό. Από την άλλη πλευρά ο ανεπαρκής καθαρισμός μετά από την αφόδευση μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και φαγούρα.
  • Μερικά άτομα χρησιμοποιούν προϊόντα από το φαρμακείο για την ανακούφιση του κνησμού. Είναι πιθανό να αυξήσουν τον κνησμό ερεθίζοντας και προκαλώντας ευαισθησία στο δέρμα.
  • Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι το άγχος μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα.
  • Μερικές φορές οι μύες και ο σφιγκτήρας που κρατούν τον πρωκτό κλειστό μπορεί να χαλαρώσουν επιτρέποντας τη διαρροή κοπράνων που μπορεί να ερεθίσουν το περιβάλλον δέρμα.

Αντιμετώπιση

Αν ο κνησμός στον πρωκτό αποτελεί πρόβλημα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα μέτρα και, αν δε βοηθήσουν, επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια εκτίμηση:

Αποφύγετε το ξύσιμο. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, επιστρατεύατε τη θέληση σας και προσπαθήστε το. Το συνεχές ξύσιμο οδηγεί σε επίμονη φλεγμονή και τραυματισμό στον ευαίσθητο ιστό. Όσο πιο πολύ ξύνεστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κνησμός.

Διατηρήστε την περιοχή καθαρή. Καθαρίστε την περιοχή απαλά το πρωί, το βράδυ και μετά από την αφόδευση. Χρησιμοποιήστε βρεγμένο, μη αρωματικό χαρτί τουαλέτας ή βαμβάκι. Πιέστε απαλά την περιοχή, για να στεγνώσει, αντί να την τρίβετε, και μετά στεγνώστε σχολαστικά με ένα πιστολάκι στη χαμηλότερη του θερμοκρασία. Μετά από το μπάνιο ή την αφόδευση πιέστε απαλά τον πρωκτό με ένα βαμβάκι υγρό με περιπρωκτική καθαριστική λοσιόν.

Επικαλύψτε με προστατευτικό υλικό την περιοχή. Για να εμποδίσετε τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από διαρροή κοπράνων, τοποθετήστε ένα βαμβακερό πανί πάνω στον πρωκτό σας. Αλλάζετε το πανί, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Να πίνετε επιπλέον υγρά. Προσπαθήστε να πίνετε 6 ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει τα κόπρανα σας να γίνουν μαλακά και ογκώδη. Τα σκληρά κόπρανα μπορεί να ερεθίσουν επιπλέον τον πρωκτό σας.

Πάρτε ένα συμπλήρωμα διόγκωσης κοπράνων. Μία ή δύο φορές την ημέρα πάρτε ένα συμπλήρωμα διόγκωσης των κοπράνων μαζί με νερό, για να εμποδίσετε τα κόπρανα σας να γίνουν ενοχλητικά σκληρά.

Αποφύγετε ορισμένα ποτά και ροφήματα. Προσπαθήστε να κόψετε το οινόπνευμα, τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τους ξηρούς καρπούς, τα ποπ κορν, τη σοκολάτα, τις ντομάτες, τους χυμούς εσπεριδοειδών και το γάλα από τη διατροφή σας για ένα μήνα. Στη συνέχεια ξαναβάλτε μία μία αυτές τις τροφές στη διατροφή σας. Αν η επανεμφάνιση του κνησμού ανταποκρίνεται στην κατανάλωση κάποιου προϊόντος, αποφύγετε το.

Χρησιμοποιήστε υδροκορτιζόνη. Δοκιμάστε παγοκύστη και κρέμα ή αλοιφή υδροκορτιζόνης, για να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις.

Δείτε για επιπλέον πληροφορίες εδώ.

Δείτε επίσης