Πόνος πρωκτού, ραγάδα και συρίγγιο

Έχετε ξυπνήσει ποτέ, ενώ κοιμάστε καλά, από έναν οξύ, έντονο πόνο στον πρωκτό και στο ορθό σας; Αυτή η πάθηση ονομάζεται παροδική πρωκταλγία, που σημαίνει προσωρινός πόνος στον πρωκτό. Το αίτιο της δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί, αλλά ο πόνος πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα έντονων σπασμών των μυών στο κατώτερο τμήμα της λεκάνης και του ορθού. Ο πόνος μοιάζει με την ενόχληση που νιώθετε από μία κράμπα στη γάμπα σας.

Συνήθως ο πόνος ξεκινάει τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μέσα σε μερικά λεπτά με μισή ώρα ο πόνος υποχωρεί. Μπορεί να εμφανιστεί ξανά σε ακανόνιστα διαστήματα, ενώ η συχνότητα να ποικίλλει από 2 φορές την εβδομάδα έως μερικές φορές το χρόνο. Κάποιες φορές εξαφανίζεται εντελώς.

Αν και η πρωκταλγία μπορεί να σας φοβίσει, μπορείτε να ησυχάσετε ότι δεν πρόκειται για κάποιο σοβαρό πόνο. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να προχωρήσει σε μία σειρά εξετάσεων, για να αποκλείσει κάποια πιο σοβαρή αιτία.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές, για να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα έχετε τέτοιο πόνο:

  • Καθίστε σε μία μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό.
  • Προσπαθήστε να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό διώχνει κάποιες φορές τον πόνο.
  • Πιείτε ζεστό νερό ή φάτε κράκερ. Αυτό μπορεί να διεγείρει τις φυσιολογικές συσπάσεις του εντέρου και να σας ανακουφίσει από τους σπασμούς.

Περιπρωκτικές ραγάδες

 Η ραγάδα πρωκτού είναι μία σχετικά μικρή γρατσουνιά ή σχισμή στο βλεννογόνο υμένα του πρωκτικού καναλιού στην περιοχή δίπλα στον κόκκυγα, στο όσχεο ή στον κόλπο. Ξεκινάει από το άνοιγμα του πρωκτού και εκτείνεται μέχρι το πρωκτικό κανάλι.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά την αφόδευση.
  • Έντονα κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας.

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας και η χρήση καθαρτικών ή μιας ουσίας διόγκωσης των κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της οξείας πρωκτικής ραγάδας. Αν η ραγάδα είναι βαθιά, ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την αφόδευση, γιατί ο προσβεβλημένος ιστός μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο μυ του πρωκτικού σφιγκτήρα. Πάλι η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών, ενός καθαρτικού ή μιας ουσίας διόγκωσης κοπράνων βοηθάει συχνά στην ανακούφιση από τον πόνο.

Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να χαλαρώσει το μυ του σφιγκτήρα και να μειώσει τους επίπονους σπασμούς του. Σε έντονο πόνο ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια αλοιφή νιτρογλυκερίνης. Αν αποτύχουν όλες οι λύσεις, γίνεται μία επέμβαση επισκευής της ραγάδας. Αυτή είναι συνήθως, μία απλή χειρουργική επέμβαση.

Περιπρωκτικό συρίγγιο

 Το περιπρωκτικό συρίγγιο είναι ένα ανώμαλο κανάλι από τον πρωκτό σε μία τρύπα στο δέρμα γύρω από το άνοιγμα του πρωκτού. Το συρίγγιο προέρχεται συνήθως από κάποιο ορθοπρωκτικό απόστημα που έχει αποστραγγιστεί, αν και μπορεί να προέρχεται και από φλεγμονή ή κάποια προηγούμενη εγχείρηση του κάτω μέρους του παχέος εντέρου. Μερικές φορές το περιπρωκτικό συρίγγιο ή το ορθοπρωκτικό απόστημα προκαλείται από τη νόσο του Crohn.

Πύο και ακαθαρσίες μπορεί να συσσωρεύονται στην οδό του συριγγίου και να προκαλούν πόνο και πρήξιμο. Αυτό συνήθως παροχετεύεται στιγμιαία και τα σημεία και τα συμπτώματα υποχωρούν, μέχρι να ξανακλείσει το άνοιγμα.

Η θεραπεία των συριγγίων συνίσταται συνήθως στη δημιουργία μίας τομής στο δέρμα, το λίπος και το μυ που καλύπτει την οδό του συριγγίου. Αυτό γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Η πληγή παραμένει συνήθως ανοιχτή και επουλώνεται σε 4 με 6 εβδομάδες. Το απόστημα μπορεί να παροχετευτεί τρυπώντας το δέρμα που καλύπτει τη συλλογή του πύου.

Ορθοπρωκτικό απόστημα

Τα ορθοπρωκτικό αποστήματα εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης των ιστών γύρω από τον πρωκτό και το ορθό.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ενοχλήσεις μέσα ή γύρω από το άνοιγμα του πρωκτού.
  • Οίδημα και ερυθρότητα κοντά στον πρωκτό.
  • Έκκριση πύου.
  • Πυρετός.

Όταν η πρόσβαση ενός αποστήματος κοντά στον πρωκτό είναι εύκολη, μπορεί να τρυπηθεί και να παροχετευτεί είτε στο ιατρείο είτε στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου. Τα βαθιά αποστήματα είναι λιγότερο προσβάσιμα, η διάγνωση τους πιο δύσκολη και οι πιθανές επιπλοκές πιο σοβαρές.

Τα βαθιά αποστήματα στο ορθό απαιτούν προσοχή, γιατί μπορεί να προέρχονται από κάποιο περιπρωκτικό συρίγγιο εξαιτίας νόσου του Crohn είτε από εκκολπωματίτιδα. Εκτός από την παροχέτευση του αποστήματος ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά και, αν χρειαστεί, παυσίπονα. Αν υπάρχει κάποιο συρίγγιο, μπορεί αργότερα να χρειαστεί να αντιμετωπισθεί.

Δείτε επίσης