Ο ύπνος στο πλάι επιτρέπει την καλύτερη αποτοξίνωση του εγκεφάλου

Η στάση του ύπνου μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, υποδεικνύει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Όσοι κοιμούνται στο πλάι, φαίνεται πως είναι σε θέση να προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλό τους.  Οι ερευνητές λένε ότι, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά και τα ζώα κοιμούνται στο πλάι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος προστασίας του εγκεφάλου.

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά για να απομακρύνει τις τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσης. Οι τοξίνες αυτές μπορεί να οδηγούν σε Alzheimer και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη βρήκε ότι σε αντίθεση με το υπόλοιπο του σώματος, το οποίο βασίζεται στο λεμφικό σύστημα για την αποστράγγιση των τοξινών, ο εγκέφαλος έχει τη δική του ξεχωριστή μέθοδο απομάκρυνσης.  Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία εκκαθάρισης είναι τόσο ενεργοβόρα, που θα εμπόδιζε τη σκέψη μας, αν γινόταν όσο είμαστε ξύπνιοι – εξ ου και η ανάγκη για ύπνο.

Στάση ύπνου και μεταβολικά απόβλητα

Τώρα, το νέο εύρημα είναι ότι ο ύπνος στο πλευρό απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες με αποτέλεσμα να βοηθάει στη μείωση εμφάνισης ασθενειών όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές ασθένειες.

Η μελέτη έγινε σε αρουραίους με τη χρήση MRI (Magnetic resonance imaging). Βρέθηκε ότι ο ύπνος στο πλάι ήταν σταθερά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες, σε σύγκριση με άλλες στάσεις π.χ. ανάσκελα ή μπρούμυτα.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η πλευρική θέση ύπνου είναι ήδη το πιο δημοφιλές στον άνθρωπο και στα περισσότερα ζώα – ακόμα και στην άγρια ​​φύση, είπε ο δρ Maiken Nedergaard που ηγήθηκε της μελέτης. «Φαίνεται ότι έχουμε προσαρμοστεί στη πλευρική θέση του ύπνου επειδή είναι η πιο αποτελεσματική για το καθάρισμα του μυαλού από τα μεταβολικά απόβλητα που δημιουργούνται όταν είμαστε ξύπνιοι».

Δείτε επίσης