Απόστημα και κύστη ήπατος

Τα αποστήματα είναι κοιλότητες γεμάτες υγρό ή πύο που σχηματίζονται κάποιες φορές μέσα στο ήπαρ (συκώτι) ως αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης από ένα βακτήριο ή ένα παράσιτο.

Αυτά που έχουν βακτηριακή προέλευση έχουν πιο ταχεία εισβολή με πυρετό και ρίγη. Τα αποστήματα από παράσιτα συνήθως εξελίσσονται πιο αργά.

Σημεία και συμπτώματα

  • Επίμονος πυρετός.
  • Ρίγη.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Αδυναμία.
  • Απώλεια βάρους.
  • Ευαίσθητο ήπαρ.
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.

Διάγνωση

Τα αποστήματα στο συκώτι μπορεί σε γενικές γραμμές να εντοπιστούν με την αξονική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα του ήπατος. Από την εικόνα που παράγεται ο γιατρός μπορεί συχνά να εξακριβώσει το μέγεθος του αποστήματος, τη θέση του ή τον αριθμό των αποστημάτων. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες, ιδιαίτερα αν ο γιατρός υποψιάζεται ότι μπορεί να έχουν προκληθεί από ένα παράσιτο.

Το υγρό από το απόστημα μπορεί συχνά να συλλεχθεί για εξέταση με την εισαγωγή μίας βελόνας στο απόστημα χρησιμοποιώντας για οδηγό το υπερηχογράφημα ή την αξονική τομογραφία. Ωστόσο, αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι το απόστημα έχει προκληθεί από κάποιο παράσιτο, όπως από μία αμοιβάδα, τότε προτιμάται άλλο είδος εξέτασης, για να μην εξαπλωθεί η λοίμωξη.

Πόσο σοβαρά είναι τα αποστήματα του ήπατος; Ένα απόστημα, ιδιαίτερα αν έχει προκληθεί από βακτήρια, μπορεί να αποβεί μοιραίο και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Θεραπεία

Αν το απόστημα είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει παροχέτευση του αποστήματος με ένα σωλήνα (καθετήρα) και ενδοφλέβια αντιβιοτικά για τη λοίμωξη. Μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά για αρκετές εβδομάδες.

Μερικές φορές απαιτείται χειρουργικός καθαρισμός ή ακόμα και αφαίρεση του μέρους του ήπατος που περιέχει το απόστημα.

Αν η αιτία είναι κάποιο παράσιτο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία με φάρμακα που στοχεύουν στην καταστροφή του παράσιτου.

Κύστεις του ήπατος και καλοήθεις όγκοι

Οι κύστεις του ήπατος είναι συχνές και εντοπίζονται συνήθως κατά την εξέταση του ήπατος με αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για κάποια άλλη πάθηση. Οι κύστεις του ήπατος δε γίνονται καρκινικές (κακοήθεις) και σπάνια προκαλούν σημεία και συμπτώματα. Η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη, εκτός από τη σπάνια περίπτωση που προκαλούν κοιλιακές ενοχλήσεις.

kysths 5

Οι κύστεις εμφανίζονται συχνά στο ήπαρ. Τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνες.

Μερικοί όγκοι του ήπατος δεν είναι καρκινικοί (καλοήθεις). Ο πιο κοινός είναι το αιμαγγείωμα. Συχνά, τα αιμαγγειώματα ανακαλύπτονται συμπτωματικά κατά τη διάρκεια μελέτης του ήπατος για κάποιο άλλο λόγο. Τα ηπατικά αδενώματα, ένας ακόμα καλοήθης όγκος, μπορούν να εμφανιστούν στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για μεγάλο διάστημα. Όταν σταματήσετε το χάπι, οι όγκοι μπορεί να μικρύνουν. Τα ηπατικά αδενώματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή ρήξη και να χρειαστούν χειρουργική αφαίρεση.

Οι καλοήθεις ηπατικοί όγκοι συχνά δεν προκαλούν σημεία και συμπτώματα και δεν απαιτούν θεραπεία.

Δείτε επίσης