Καρκίνος του ήπατος

Οι περισσότεροι καρκίνοι του ήπατος έχουν ξεκινήσει κάπου αλλού και κάνουν μετάσταση στο ήπαρ. Αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται δευτεροπαθείς καρκίνοι του ήπατος. Το ήπαρ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε εισβολές καρκινικών κυττάρων και μετά τους λεμφαδένες είναι η πιο συχνή θέση μεταστάσεων στην κοιλιά.

Σημεία και συμπτώματα

  • Μερικές φορές κανένα.
  • Απώλεια της όρεξης και βάρους.
  • Κοιλιακός πόνος.
  • Γενική κόπωση και αδυναμία.
  • Διογκωμένο ήπαρ.
  • Διόγκωση της κοιλιάς.
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.

Ο καρκίνος που ξεκινάει από το ήπαρ ή τα κύτταρα των χοληφόρων ονομάζεται πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή χολαγγειοκαρκίνωμα). Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πρωτοπαθείς καρκίνοι του ήπατος αποτελούν το 1 με 2% όλων των καρκινικών (κακοηθών)

όγκων που βρίσκονται κατά τη βιοψία. Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος είναι περίπου δύο φορές συχνότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος είναι οι χρόνιες παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση, η ηπατίτιδα Β ή C, η αιμοχρωμάτωση, η μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών και η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες, όπως η αφλατοξίνη και το χλωριούχο βινύλιο.

Διάγνωση

Μια λεπτομερής κλινική εξέταση και εξετάσεις αίματος είναι γενικά τα πρώτα βήματα στη διάγνωση του καρκίνου του ήπατος. Επιπλέον εξετάσεις μπορεί να είναι απεικόνιση του ήπατος με αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα. Και οι δύο μπορεί να εντοπίσουν μάζες μέσα στο ήπαρ. Δείτε το Κεφάλαιο 40 «Διαγνωστικές Εξετάσεις», για περισσότερες πληροφορίες.

Η βιοψία του ήπατος κατά την οποία αφαιρείται ένα δείγμα ιστού για εργαστηριακή ανάλυση μπορεί να παρέχει επιπλέον πληροφορίες. Αν η βιοψία του ήπατος δε δώσει σίγουρη διάγνωση, τότε μπορεί να είναι απαραίτητη η εγχείρηση στην κοιλιά.

Πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος του ήπατος; Και ο πρωτοπαθής και ο δευτεροπαθής καρκίνος του ήπατος μπορεί να είναι θανατηφόροι, ιδιαίτερα ο δευτεροπαθής καρκίνος του ήπατος, που δείχνει ότι ο πρωτοπαθής καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, έχει κάνει μεταστάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για επιτυχημένη θεραπεία.

Θεραπεία

Η εγχείρηση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος. Αν ο καρκίνος είναι αρκετά μικρός, ο γιατρός μπορεί να καταφέρει να τον αφαιρέσει και να το θεραπεύσει με επιτυχία. Για έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων που πληρούν κάποια κριτήρια υγείας μπορεί να αποτελεί επιλογή η μεταμόσχευση ήπατος.

Άλλες μέθοδοι για τον καρκίνο του ήπατος δεν προσφέρουν θεραπεία, αλλά μπορούν να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα και να αυξήσουν την επιβίωση. Αυτές είναι:

  • Εμβολισμός. Με αυτή τη μέθοδο γίνεται η διακοπή της παροχής αίματος στον όγκο με χειρουργική περίδεση της αρτηρίας που τον τροφοδοτεί ή με έγχυση υλικού που την αποφράσσει.
  • Χημειοεμβολισμός. Με αυτή τη μέθοδο γίνεται η διακοπή της παροχής αίματος στον όγκο και η έγχυση ενός χημειοθεραπευτικού υγρού μέσα στην αποφραγμένη αρτηρία.
  • Έγχυση αιθανόλης. Με αυτή τη μέθοδο γίνεται έγχυση συμπυκνωμένης αλκοόλης στον όγκο για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
  • Κρυοχειρουργική. Με αυτή τη μέθοδο καταστρέφεται ο όγκος με ψύξη.
  • Τήξη με ραδιοσυχνότητες. Με αυτή τη μέθοδο γίνεται βομβαρδισμός του όγκου με ενέργεια από υψηλής συχνότητας ραδιοκύματα.

Η παραδοσιακή χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορεί να συρρικνώσουν προσωρινά τους κακοήθεις όγκους του ήπατος, αλλά αυτές οι θεραπείες δε βελτιώνουν σε γενικές γραμμές την επιβίωση.

Δείτε επίσης