Γκλόριαβεϊλ: Στα άδυτα μιας θρησκευτικής αίρεσης

H θρησκευτική αίρεση Γκλόριαβεϊλ στη Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο της αστυνομίας, ύστερα από μια σειρά από κατηγορίες πρώην μελών.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα NZ Herald, η περιθωριακή χριστιανική αίρεση έχει δημιουργήσει έναν απομονωμένο οικισμό, τον Γκλόριαβεϊλ, στη περιοχή Χουαπίρι στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Μέσα εκεί διαμένουν, υπό καθεστώς πλήρους απομόνωσης, περίπου 530 μέλη της.

airesh 5Οι πιστοί της κοινότητας (θυμίζει κάπως αυτήν των Αμις στις ΗΠΑ) φοράνε μπλε στολές και ακολουθούν κατά γράμμα την Καινή Διαθήκη, σύμφωνα με τις εντολές του Αυστραλού Νέβιλ Κούπερ, του Ευαγγελιστή ιδρυτή της αίρεσης το 1969.

Ο Κούπερ, (που αυτοαποκαλείται «Ελπιδοφόρος Χριστιανός») καταδικάστηκε το 1994 σε πέντε χρόνια φυλακή επειδή βρέθηκε ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις σε κορίτσια 12-19 ετών. Ωστόσο, μετά την αποφυλάκιση του διαμένει μόνιμα στη Γκλόριαβεϊλ κυβερνώντας την κοινότητα.

Οι «Γέροντες» της αίρεσης, 12 ηλικιωμένοι άντρες, αποφασίζουν ποιος θα παντρευτεί ποιον, αφού πρώτα συμβουλευτούν τους γενεαλογικούς κατάλογους που αναφέρουν ποιος συγγενεύει με ποιον μέσα στην κοινότητα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αιμομιξίας.

«Οι Ηγέτες μας έχουν λίστες με τα γενεαλογικά δέντρα του καθενός από τους 530 κατοίκους και όταν πας και τους πεις ‘θέλω να παντρευτώ’, σου βρίσκουν αμέσως πέντε ή έξι πιθανά κορίτσια που θα μπορούσαν να γίνουν σύζυγοι σου δίχως να ελλοχεύει ο κίνδυνος από μια πιθανή γέννα το παιδί να βρει με προβλήματα λόγω αιμομιξίας» ένα μέλος της κοινότητας.

Η τεκνοποιία ενθαρρύνεται από τις αρχές της σέχτας γι’ αυτό το λόγο πολλά ζευγάρια έχουν αποκτήσει μέχρι και 10-12 τέκνα. Κάθε χρόνο γεννιούνται 30-40 παιδιά στην κοινότητα.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι η αίρεση -αν και επισήμως αποδοκιμάζει τις προγαμιαίες σχέσεις και τις ερωτικές επαφές με ανήλικα κορίτσια- θεωρεί ότι τα κορίτσια μετά τα 13-14 χρόνια μπορούν όχι μόνο να παντρευτούν αλλά και να τεκνοποιήσουν.

Υπάρχουν κατηγορίες από πολλά πρώην μέλη της αίρεσης ότι τα κορίτσια 13-14 ετών αναγκάζονταν να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις με άντρες κατά 10 ή ακόμη και 20 χρόνια μεγαλύτερους άνδρες.  Άλλοι διηγούνται ιστορίες βιασμών, βίας, κακοποίησης, εκφοβισμού, ενώ η κοινή συνιστώσα όλων των μαρτυριών είναι πως οι γυναίκες της σέχτας είναι πλήρως υποταγμένες στους άνδρες τους.

Από την σέχτα έχει διαφύγει εδώ και αρκετά χρόνια ένας εκ των γιων του Κούπερ, ο Φιλ. Ο 53χρονος, σήμερα, άντρας σε συνέντευξη του σε αυστραλιανά ΜΜΕ είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια πως αποχώρησε απηυδισμένος από την Γκλόριαβεϊλ, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και τα πέντε του παιδιά. Καθώς ο πατέρας του τού απαγόρευσε να εισέλθει ξανά στη κοινότητα, προκειμένου να πάρει μαζί του την γυναίκα και τα παιδιά του, ο Φιλ αναγκάστηκε να μπει κρυφά με το αυτοκίνητο ένα βράδυ στη Γκλόριαβεϊλ και να οδηγήσει ξανά την οικογένεια του στο σπίτι που είχε νοικιάσει κι έμενε στην Ουέλινγκτον.

«Κοιτώντας πίσω, πρέπει να ομολογήσω πως όλα αυτά που συνέβαιναν ήταν λίγο τρελά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως πρέπει να είσαι ‘πυροβολημένος’ για να μένεις στην Γκλόριαβεϊλ» ανέφερε ο Φιλ.

Δείτε επίσης