Πλατυποδία

Η πολύπλοκη ευθυγράμμιση των οστών, των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων στα πόδια σχηματίζει κάθετες (μεταταρσικές) και οριζόντιες (επιμήκεις) καμάρες. Καθώς βαδίζετε, αυτές οι ελαστικές καμάρες βοηθούν στο σωστό καταμερισμό του βάρους κατά μήκος του πέλματος. Οι καμάρες παίζουν ζωτικό ρόλο στον τρόπο βάδισης. Λειτουργούν σαν ένα στέρεο υπόστρωμα για σωστή κίνηση, αλλά είναι ανθεκτικές και ευέλικτες, για να προσαρμόζονται στις διάφορες επιφάνειες.

platypodia 5Όλοι έχουν πλατυποδία κατά τη γέννηση. Οι καμάρες αναπτύσσονται ολοκληρωτικά συνήθως στην ηλικία των 12 ή 13 ετών. Όμως οι καμάρες ορισμένων ανθρώπων δεν αναπτύσσονται ποτέ κανονικά. Πολλά άτομα με πλατυποδία δεν εμφανίζουν προβλήματα, γιατί η ευθυγράμμιση σε άλλο σημείο των κάτω άκρων αντισταθμίζει την πλατυποδία.

Σημεία και συμπτώματα

  • Απουσία ορατής καμάρας στο πέλμα, όταν στηρίζετε βάρος σε αυτό.

Κάποια άτομα με πλατυποδία ωστόσο εμφανίζουν φλεγμονή και πόνο στους συνδέσμους, στο κάτω μέρος των πελμάτων, αχίλλειο τενοντίτιδα, κατάγματα κοπώσεως, έσω κνημιαίο σύνδρομο, ρόζους και κάλους. Στα άτομα αυτά η πλατυποδία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες και διαταραχές των αρθρώσεων στους αστραγάλους, στα γόνατα, στους γοφούς και στη μέση.

Τα περισσότερα άτομα με πλατυποδία αναπτύσσουν προβλήματα με την καμάρα ως αποτέλεσμα συνεχόμενης πίεσης στα πέλματα. Το υπερβολικό βάρος, οι διαταραχές στη στάση του σώματος, η εξασθένηση του υποστηρικτικού ιστού ή η κατάχρηση μπορεί να εξασθενίσουν τους συνδέσμους και τους μυς οι οποίοι στηρίζουν την καμάρα που διατρέχει κατά μήκος το πέλμα και να προκαλέσουν την πτώση της. Η παρατεταμένη πίεση στο πρόσθιο μέρος του ποδιού, το βάδισμα, η ορθοστασία και η άσκηση πάνω σε σκληρή επιφάνεια μπορεί να εξασθενίσουν ή να ισοπεδώσουν τη μετατάρσια καμάρα στο πρόσθιο μέρος του πέλματος. Κάτι τέτοιο αυξάνει την πίεση στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή προκαλώντας πόνο και ερεθισμό.

Διάγνωση

Ο γιατρός ή ο ποδοθεραπευτής μπορεί να κάνει τη διάγνωση της πλατυποδίας εξετάζοντας τα πέλματα.

Θεραπεία

Αν έχετε χρόνιο πόνο εξαιτίας πλατυποδίας, η χρήση μίας υποστήριξης της καμάρας ειδικά σχεδιασμένης στα μέτρα σας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Τοποθετείτε την ορθοπεδική συσκευή στο παπούτσι και αυτή βοηθάει στη στήριξη και στον ανασχηματισμό της καμάρας του ποδιού.

Οι διορθωτικές ορθοπεδικές συσκευές συντελούν στην ευθυγράμμιση του πέλματος και σε μία καλύτερη θέση στήριξης του βάρους. Απορροφούν επίσης τους κραδασμούς και βοηθούν στην υπερβολική εσωτερική ή εξωτερική περιστροφή (πρηνισμός ή υπτιασμός) της οριζόντιας καμάρας κατά τη βάδιση. Για την κατασκευή ορθωτικών συσκευών στα μέτρα σας πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή τον ποδοθεραπευτή. Υπάρχουν και εύκαμπτα μοντέλα για τα άτομα που δεν μπορούν να ανεχτούν τις πιο συμπαγείς ορθοπεδικές συσκευές.

Δείτε επίσης