Τενοντοελυτρίτιδα

Οι μακριοί τένοντες που μοιάζουν με καλώδια εκτείνονται κατά μήκος του χεριού μέχρι κάθε ένα από τα δάχτυλα. Κάθε τένοντας περικλείνεται σε μία θήκη που καλύπτεται από μεμβράνη, που ονομάζεται έλυτρο. Το έλυτρο εκκρίνει υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις και τη θήκη του τένοντα και θρέφει το χόνδρο.

Η λειτουργία της θήκης του τένοντα είναι να μην κολλάει ο τένοντας στους ιστούς κατά μήκος της διαδρομής του. Στην τενοντοελυτρίτιδα το έλυτρο παθαίνει φλεγμονή ή μολύνεται.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ευαισθησία και πόνος.
  • Οι κινήσεις συνοδεύονται από ήχο ή αίσθηση τριγμού.
  • Πόνος όταν κινείται η προσβεβλημένη περιοχή.
  • Μία άρθρωση που είναι θερμή και έχει φλεγμονή.

 

Η τενοντοελυτρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενη αρθρίτιδα, αλλά τις περισσότερες φορές η αιτία είναι άγνωστη ή σχετίζεται με την κατάχρηση ή υπερφόρτωση του τένοντα και του συγκεκριμένου μυός. Η πάθηση μπορεί να επιδεινωθεί από επαναλαμβανόμενες ενέργειες, αλλά δε συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως είναι οι εργάτες εργοστασίου και όσοι χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο ηλεκτρονικού υπολογιστή σε σχέση με τους υπολοίπους.

Η τενοντοελυτρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί στον καρπό, στο χέρι, στον αστράγαλο και συνήθως στο δικέφαλο τένοντα στον ώμο. Είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει την προσβεβλημένη περιοχή, για να εξακριβώσει αν έχει μολυνθεί το έλυτρο. Μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία, για να αποκλείσει άλλα προβλήματα των οστών, όπως εξόγκωμα ή παραμόρφωση του οστού, που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα.

Πόσο σοβαρή είναι η τενοντοελυτρίτιδα; Αν η τενοντοελυτρίτιδα προκαλείται από λοίμωξη, είναι σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία, επειδή η λοίμωξη μπορεί να τραυματίσει μόνιμα τους ιστούς και να προσβάλει τη λειτουργία τους.

Θεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή και σε μερικές περιπτώσεις η εγχείρηση μπορεί να μειώσουν τις ενοχλήσεις και να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα της προσβεβλημένης περιοχής. Όταν η τενοντοελυτρίτιδα επιδεινώνεται λόγω κατάχρησης, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση και αλλαγή των δραστηριοτήτων. Η σωστή τεχνική στα αθλήματα και στην εργασία είναι σημαντική για την πρόληψη της φθοράς του ιστού.

Δείτε επίσης