Ορμονικά υποκατάστατα και γήρανση

hlikia 5 ormonhΕπειδή συνήθως τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν με την ηλικία, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως ίσως οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης.

Αυτό έχει οδηγήσει κάποιους υποστηρικτές της αντιγήρανσης και κάποιους παραγωγούς προϊόντων να προωθούν τη χρήση ορμονικών υποκατάστατων ως τρόπος για να γυρίσετε πίσω το ρολόι του οργανισμού σας.

Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Η γήρανση είναι μία περίπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει πολλές λειτουργίες και ιστούς του οργανισμού. Αξιολογώντας κάποιους ισχυρισμούς για τα ορμονικά υποκατάστατα, κάποιες παλιές συμβουλές παραμένουν σοφές – είναι τόσο καλό, που δεν είναι δυνατό να είναι αληθινό. Παρά τους προκλητικούς ισχυρισμούς, κανένα ορμονικό προϊόν δεν έχει αποδειχθεί πως εμποδίζει ή αντιστρέφει τη γήρανση. Επιπλέον, μπορεί ορισμένα να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Εδώ παρουσιάζονται κάποια ορμονικά υποκατάστατα που διαφημίζονται ως θεραπείες αντιγήρανσης.

Ανθρώπινη αυξητική ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη, που παράγεται στον αδένα της υπόφυσης, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Σε νέους και ενήλικες που έχουν αποδεδειγμένη ανεπάρκεια της ορμόνης, οι ενέσεις της ορμόνης είναι ευεργετικές.

Οι υποστηρικτές των υποκατάστατων της αυξητικής ορμόνης (HGH) για υγιείς ενήλικες λένε πως η ορμόνη καίει λίπος, χτίζει μυς και ανανεώνει την ενέργεια. Κανένα στοιχείο, παρ’ όλα αυτά, δε δείχνει πως η λήψη HGH οδηγεί σε οφέλη για την υγεία ή για τον τρόπο ζωής στους υγιείς ενήλικες που μεγαλώνουν. Επιπλέον, οι πιθανές παρενέργειες είναι κατακράτηση υγρών, πόνος στις αρθρώσεις, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και πολύποδες στο έντερο.

DHEA

Η διυδροεπιανδροστερόνη (DHEA) είναι μία πρόδρομη ορμόνη, που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε άλλες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών ορμονών, οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Φυσιολογικά τα επίπεδα DHEA στον οργανισμό σας κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενήλικης ζωής και στη συνέχεια σταδιακά μειώνονται.

Η DHEA πωλείται χωρίς συνταγή ως υποκατάστατο διατροφής και διαφημίζεται ως προϊόν που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, να αυξήσει τη μυϊκή και οστική δύναμη, να κάψει λίπος, να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα

και να προστατέψει από τις χρόνιες νόσους. Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει αποδειχθεί. Επιπλέον, η DHEA μπορεί να έχει βλαβερές παρενέργειες. Ακόμα κι όταν λαμβάνεται για μικρή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του ήπατος. Άλλα πιθανά προβλήματα είναι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο για τις γυναίκες, επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή νόσο.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που συμβάλλει στη ρύθμιση του προγράμματος του οργανισμού σας για ύπνο και εγρήγορση. Οι ισχυρισμοί πως η μελατονίνη μπορεί να επιβραδύνει ή να αντιστρέψει τη γήρανση, να καταπολεμήσει τον καρκίνο και να ενισχύσει τη λίμπιντο παραμένουν αναπόδειχτοι. Τα υποκατάστατα της αγοράς περιλαμβάνουν κανονικά πολλές φορές την ποσότητα της μελατονίνης που παράγει Ό οργανισμός. Αν λαμβάνεται λάθος, μπορεί η μελατονίνη να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας.

Τεστοστερόνη

Γενικώς τα επίπεδα της ανδρικής φυλετικής ορμόνης τεστοστερόνης μειώνονται με τον καιρό, παρόλο που ο ρυθμός ελάττωσης ποικίλλει πολύ μεταξύ των ανδρών. Οι υποστηρικτές της

αντιγήρανσης λένε πως η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης με λήψη συνταγογραφούμενων υποκατάστατων θα βελτιώσει την ενέργεια σας, την ευεξία, την επιδερμίδα και τις ερωτικές σας επιδόσεις. Τέτοιοι ισχυρισμοί παραμένουν αναπόδειχτοι.

Σε μεγάλες δόσεις η τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον προστάτη, να επιδεινώσει την άπνοια του ύπνου, να διεγείρει την υπερβολική παραγωγή αίματος και να ανεβάσει τα επίπεδα χοληστερίνης. Παρ’ όλα αυτά, σε άνδρες που το επίπεδο τεστοστερόνης τους είναι χαμηλό λόγω νόσου των όρχεων η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να είναι ευεργετική.

Οιστρογόνα

Ένας τύπος ορμονικής θεραπείας που έχει φανεί να έχει οφέλη για τη φυσιολογική γήρανση είναι η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης (HRT) στις γυναίκες. Μπορεί να εμποδίσει την οστεοπόρωση, να βελτιώσει την ύγρανση του κόλπου και να διατηρήσει ή να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν επίσης και πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Επομένως, είναι σημαντικό να σταθμίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας με το γιατρό σας.

Δείτε επίσης