Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και θεραπεία

thyreoeidhs 5Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν καταφέρνει να παράγει και να απελευθερώνει επαρκή επίπεδα της ορμόνης θυροξίνης. Αυτή η νόσος επιβραδύνει τις μεταβολικές δραστηριότητες του οργανισμού σας.

Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη, στην εξέλιξη και στην καθημερινή λειτουργικότητα, η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε μία ευρεία ποικιλία προβλημάτων υγείας.

Στα παιδιά ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ανάπτυξης. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν επιβράδυνση της σωματικής και νοητικής τους λειτουργικότητας ή ακόμα και καρδιακή νόσο. Επιπρόσθετα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης και την αρτηριακή πίεση.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας της ορμόνης. Στους ενήλικες η κατάσταση εξελίσσεται αργά, μέσα σε μήνες ή ακόμα και χρόνια. Καθώς ο μεταβολισμός σας εξακολουθεί να πέφτει, τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή.

Συχνά τα πρώτα συμπτώματα είναι συνεχής κούραση με μυαλγίες και ανικανότητα να παραμείνετε ζεστοί σε δροσερές ή κρύες θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνετε δυσκοίλιοι και το δέρμα σας να είναι ξηρό και να χάσει τη στιλπνότητά του.

Η φωνή σας μπορεί να γίνει βραχνή. Επίσης μερικοί άνθρωποι προσλαμβάνουν βάρος, συνήθως της τάξης των 5 έως 10 κιλών.

Σημεία και συμπτώματα

  • Καταβολή και βραδυψυχισμός.
  • Βραδύς καρδιακός ρυθμός.
  • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο.
  • Ανεξήγητη πρόσληψη βάρους.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Ξηρότητα δέρματος και τριχών.
  • Έντονη μητρορραγία κατά την έμμηνο ρύση.
  • Κατάθλιψη.
  • Βραχνή φωνή.
  • Οιδηματώδες πρόσωπο.
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης αίματος.

 

 

Ο προχωρημένος υποθυρεοειδισμός καλείται μυξοίδημα. Μπορεί να προκύψει, αν ο υποθυρεοειδισμός υπάρχει για αρκετά χρόνια, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Τα συμπτώματα του μυξοιδήματος μπορεί να είναι υπνηλία, έντονη δυσανεξία στο κρύο και χαμηλή θερμοκρασία σώματος, ακολουθούμενα από βαθύ λήθαργο, και τελικά απώλεια συνείδησης. Το μυξοιδηματικό κώμα μπορεί να εμφανισθεί μετά από λοίμωξη, χρήση κατασταλτικών, εγχείρηση ή άλλο στρες του οργανισμού.

Αιτίες

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα και σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι γυναίκες μέσης ηλικίας προσβάλλονται πιο συχνά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες είναι πιθανότερο να παραμείνουν αδιάγνωστοι. Η κατάσταση έχει ποικίλες αιτίες.

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να καταστραφεί από μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ίδιο σας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον αδένα. Υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκύψει από μια φλεγμονή του αδένα ή από αδυναμία του αδένα της υπόφυσης να παράγει την ορμόνη που διεγείρει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτή η ορμόνη δίνει σήμα στο θυρεοειδή αδένα να παράγει θυροξίνη.

Επιπλέον, η θεραπεία για την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό πριν ή μετά την εγκυμοσύνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα νεογνά γεννιούνται με ελλειμματικό θυρεοειδή αδένα ή χωρίς θυρεοειδή αδένα.

Διάγνωση

Επειδή ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός στις πιο ηλικιωμένες γυναίκες, ορισμένοι γιατροί προτείνουν οι γυναίκες άνω των 60 ετών να ελέγχονται συστηματικά για τη διαταραχή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ρουτίνας. Ορισμένοι γιατροί ελέγχουν επίσης τις έγκυες γυναίκες για υποθυρεοειδισμό.

Κινδυνεύετε; Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών ή μεγαλύτερες και ο κίνδυνος εκδήλωσης της διαταραχής αυξάνεται με την ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να προσβάλει και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες, από παιδιά μέχρι μεγαλύτερους ενήλικες.

Είστε σε αυξημένο κίνδυνο για υποθυρεοειδισμό, αν:

  • Έχετε ένα στενό συγγενή, όπως γονιό, παππού ή γιαγιά, με κάποια αυτοάνοση νόσο.
  • Έχετε διαβήτη ή κάποια αυτοάνοση νόσο και είστε ή ήσαστε έγκυος.
  • Έχετε υποβληθεί σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα.
  • Έχετε χειρουργηθεί στο θυρεοειδή.
  • Έχετε υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία για καρκίνο της κεφαλής ή του τραχήλου.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας εξετάσει για υπολειτουργία του θυρεοειδούς, αν νιώθετε έντονα κουρασμένοι ή υποτονικοί, έχετε ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα και βραχνή φωνή ή είχατε προηγουμένως προβλήματα με το θυρεοειδή.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να διαγνωστεί ο υποθυρεοειδισμός, είναι με εξετάσεις αίματος που μετρούν τα επίπεδα της ορμόνης που διεγείρει τη λειτουργία του θυρεοειδούς (TSH) και τη θυροξίνη. Χαμηλά επίπεδα θυροξίνης και υψηλά επίπεδα TSH μαρτυρούν υποθυρεοειδισμό.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό γίνεται με χορήγηση της συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης λεβοθυροξίνης (thyrohormone, Τ4). Πρέπει να παίρνετε την ορμόνη καθημερινά. Αυτή η από του στόματος θεραπεία αποκαθιστά τις ορμόνες σε επαρκή επίπεδα.

Αφού αρχίσετε τη θεραπεία, τα συμπτώματα, όπως η εξάντληση, θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν, αν και όλα σας τα συμπτώματα ενδέχεται να μη βελτιωθούν για αρκετούς μήνες. Τα φάρμακα μπορεί σταδιακά να μειώσουν το επίπεδο της χοληστερίνης σας και να αναστρέψουν οποιαδήποτε πρόσληψη βάρους προκλήθηκε από τη νόσο.

Η θεραπεία με λεβοθυροξίνη είναι συνήθως ισόβια και πρέπει να παρακολουθείται με περιοδικές εξετάσεις αίματος, επειδή οι απαιτήσεις του οργανισμού σας σε θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να αλλάξουν ελαφρά με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα για τον υποθυρεοειδισμό εδώ.

Δείτε επίσης