Σιδεράκια για ενήλικες: Ποτέ δεν είναι αργά

Περίπου το 75% των ενηλίκων έχουν κάποιες ατέλειες στην ευθυγράμμιση των δοντιών τους και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα σιδεράκια.

Ωστόσο, μόνο το 15 με 20% από αυτούς τους ενήλικες θα αναζητήσει ορθοδοντική θεραπεία. Πολλοί ενήλικες πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλοι για σιδεράκια, φοβούνται την ενόχληση, σκέφτονται ότι θα ντρέπονται ή ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για την ορθοδοντική.

Γιατί να βάλετε σιδεράκια; Τα συνωστισμένα ή στραβά δόντια δυσκολεύουν τον έλεγχο της πλάκας, που σας κάνει ευάλωτους στην τερηδόνα και στις περιοδοντικές παθήσεις. Αν χρειάζεστε δουλειά αποκατάστασης, όπως στεφάνες και γέφυρες, η ευθυγράμμιση των δοντιών σας μπορεί να κάνει αυτές τις εργασίες πιο εύκολες.

Πολλοί ενήλικες βάζουν σιδεράκια για εμφανισιακούς λόγους. Τα ευθυγραμμισμένα δόντια δείχνουν πιο όμορφα από τα στραβά δόντια. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνετε, εάν τα δόντια σας δεν είναι ευθυγραμμισμένα, οι μύες του προσώπου σας δείχνουν λιγότερο σφριγηλοί και το πάνω χείλος σας μπορεί να χαλαρώσει. Το δέρμα μπορεί να φαίνεται πιο σφριγηλό, αν μετακινηθούν τα δόντια προς τα εμπρός.

siderakia-dontia5555555Αν πιστεύετε ότι μπορεί να ωφεληθείτε από τα σιδεράκια, είτε επειδή τα δόντια σας έχουν μετακινηθεί από την τελευταία φορά που βάλατε σιδεράκια είτε επειδή δεν έχετε βάλει ποτέ, μη φοβάστε. Τα σιδεράκια δεν είναι πια αυτό που ήταν. Με την πρόοδο στα ορθοδοντικά υλικά στο μεγαλύτερο μέρος ο φόβος των ενηλίκων να φορέσουν σιδεράκια είναι αδικαιολόγητος. Ορίστε γιατί:

  • Τα σημερινά σύρματα, που είναι φτιαγμένα από νίκελ και τιτάνιο, δε χρειάζεται να σφίγγονται τόσο συχνά, όσο πριν από χρόνια. Οι περισσότεροι ενήλικες αναφέρουν μόνο ήπια ενόχληση για μία ή δύο ημέρες μετά από κάθε ρύθμιση.
  • Τα κεραμικά σιδεράκια που ταιριάζουν με το σμάλτο των δοντιών σας είναι λιγότερο εμφανή από τα μεταλλικά σιδεράκια. Ακόμα και τα μεταλλικά σιδεράκια είναι μικρότερα και λιγότερο εμφανή από ό,τι ήταν παλιά. Σημειώστε, ωστόσο, ότι τα κεραμικά σιδεράκια κοστίζουν περισσότερο και μπορεί να απαιτούν θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας. Η ορθοδοντική σε ενήλικες γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή.
  • Το κόστος της θεραπείας μπορεί να καλυφθεί από κάποιες ασφάλειες.

Δείτε επίσης