Δυσλειτουργία ωλένιου vεύρου

agonas 5Αν έχετε χτυπήσει ποτέ το οστό στον αγκώνα σας και νιώσατε ένα μυρμήγκιασμα στο χέρι σας μέχρι τον καρπό, τότε είχατε χτυπήσει το ωλένιο νεύρο.

Το ωλένιο νεύρο περνάει μέσα από το χέρι και βοηθάει στην αισθητικότητα και κίνηση του χεριού και του καρπού. Στο ύψος του αγκώνα το νεύρο περνάει κοντά από την επιφάνεια του δέρματος.

Εξαιτίας της ευάλωτης θέσης του αυτό το νεύρο τραυματίζεται εύκολα από επαναλαμβανόμενο πλάκωμα ή από τραύμα στον αγκώνα. Επίσης, τεντώνεται κάθε φορά που λυγίζετε τον αγκώνα σας. Με το χρόνο το επαναλαμβανόμενο τέντωμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ωλένιο νεύρο.

Κάποιες φορές μία παθολογική ανάπτυξη οστού στον αγκώνα ή πρησμένοι τένοντες ή σύνδεσμοι μπορεί να συμπιέσουν το ωλένιο νεύρο τραυματίζοντας έτσι το προστατευτικό του κάλυμμα (έλυτρο μυελίνης) ή το ίδιο το νεύρο.

Η δυσλειτουργία του ωλένιου νεύρου είναι αποτέλεσμα βλάβης στο νεύρο είτε από άμεση πίεση είτε από διάταση.

Συμπτώματα

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στον παράμεσο και στο μικρό δάκτυλο, που επιδεινώνονται, όταν στηρίζεστε πάνω στον αγκώνα ή αν κρατάτε τον αγκώνα λυγισμένο για μεγάλο διάστημα, όπως όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή όταν κοιμάστε. Μπορεί επίσης να υπάρχει δυσκολία στην κίνηση του παράμεσου και του μικρού δακτύλου και ευαισθησία στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα.

Η επίμονη δυσλειτουργία του ωλένιου νεύρου (ωλένια νευροπάθεια) μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό του μυός (ατροφία) στο προσβεβλημένο χέρι και σε μερική δυσκολία να τεντώσουν τελείως ο παράμεσος και το μικρό δάκτυλο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το αίτιο. Συχνά δεν απαιτείται θεραπεία παρά μόνο η αποφυγή πίεσης στον αγκώνα. Η ανάρρωση είναι άμεση. Στην περίπτωση τραύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας νάρθηκας ή μία επιαγκωνίδα για τη μείωση των τραυματισμών και για να μπορέσει να θεραπευτεί το νεύρο. Σε μερικές περιπτώσεις η εγχείρηση μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση της πίεσης στο ωλένιο νεύρο. Για να αντιμετωπιστεί η επίδραση της διάτασης, ο χειρουργός μπορεί να αλλάξει τη διαδρομή του νεύρου από την πίσω στην πρόσθια πλευρά του αγκώνα.

Η δυσλειτουργία του ωλένιου νεύρου μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική απώλεια της αισθητικότητας στο χέρι ή στα δάχτυλα και σε ολοκληρωτική απώλεια της κινητικότητας του χεριού ή του καρπού. Ωστόσο, αν το αίτιο της δυσλειτουργίας μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, είναι δυνατή η ολοκληρωτική ανάρρωση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Δείτε επίσης