Φάρμακο ο καφές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καφές αποτελεί ένα σημαντικό φάρμακο εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου, βρήκε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Ongology.

Coffee55 5 5cof55Στη μελέτη, που αφορούσε 1.000 ασθενείς, ερευνητές από το Ίδρυμα Καρκίνου Dana Farber και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως τα άτομα που έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η προστατευτική δράση του καφέ οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία περιορίζει τη φλεγμονή που τροφοδοτεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου. H μελέτη έδειξε επίσης ότι οι λάτρεις του καφέ είχαν μεγαλύτερη επιβίωση και επιτυχημένη θεραπεία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως βρέθηκε, 460 mg καφεΐνης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου κατά 42% και τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο κατά 33%. Οι μικρότερες δόσεις καφεΐνης επίσης παρείχαν οφέλη. Σημειώνεται ότι μια κούπα στιγμιαίος καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ενώ ένας εσπρέσο 80 mg.

Οφέλη και για άλλους καρκίνους

«Επομένως όποιος πίνει καφέ και κάνει θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν πρέπει να κόψει τον καφέ”, λέει ο Τσαρλς Φουκς, καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ και διευθυντής του Τμήματος Γαστρεντερικών Κακοηθειών στο Dana Farber. Αν, όμως, έως τώρα δεν έπινε καφέ και αναρωτιέται αν πρέπει να αρχίσει να πίνει, θα πρέπει να συζητήσει το θέμα με τον γιατρό του».

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί την κατανάλωση καφέ και την δυνητική επίδρασή της στον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα ευρήματά της προστίθενται σε εκείνα άλλων μελετών που έδειξαν ότι ο καφές μπορεί να ασκεί προστατευτική επίδραση έναντι αρκετών μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, το μελάνωμα, ο καρκίνος του ήπατος και ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη.

Να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι τα κράνμπερι επίσης καταπολεμούν τους καρκινικούς όγκους στου παχέος εντέρου (η μελέτη αυτή αφορούσε ποντίκια).

Δείτε επίσης