Κιρσοί οισοφάγου και θεραπεία

Κιρσοί του οισοφάγου ονομάζονται οι φλέβες που καλύπτουν τον οισοφάγο, όταν διατείνονται σε παθολογικά επίπεδα. Η αυξημένη πίεση μέσα στις διογκωμένες φλέβες (κιρσοί) του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη τους.

Η βαριά αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία. Οι κιρσοί του οισοφάγου συμβαίνουν σπάνια και συνήθως είναι αποτέλεσμα επιπλοκών κάποιας νόσου του ήπατος.

Σημεία και συμπτώματα

  • Αιματέμεση.
  • Αδυναμία, εφίδρωση και ωχρότητα.

Πόσο σοβαροί είναι οι κιρσοί του οισοφάγου; Αν και σπάνιοι, οι κιρσοί του οισοφάγου είναι σοβαροί. Η αιμορραγία μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της αιμορραγίας και τη σοβαρότητα της. Συχνά χρησιμοποιούνται αρχικά φάρμακα, για να ελεγχθεί η αιμορραγία. Ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει έναν ειδικό σωλήνα στο στομάχι, για να σταματήσει προσωρινά την αιμορραγία. Αυτός ο σωλήνας (σωλήνας Sengstaken – Blakemore) έχει μπαλόνια στο επίπεδο του οισοφάγου και του στομάχου. Όταν μπει στη θέση του, το ένα ή και τα δύο μπαλόνια μπορούν να φουσκώσουν, για να συμπιέσουν τους κιρσούς.

Άλλες μέθοδοι είναι η τοποθέτηση μικρών ελαστικών επιδέσμων πάνω από τις διογκωμένες φλέβες, για να σταματήσει η αιμορραγία, ή η έγχυση μέσα στη φλέβα ενός διαλύματος που αρχικά απαλείφει και στη συνέχεια προκαλεί και φλεγμονή και ουλές στην κιρσώδη φλέβα, μία επέμβαση που ονομάζεται σκληροθεραπεία. Αυτές οι μέθοδοι σταματούν συνήθως την αιμορραγία, αλλά μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν.

Ακόμα με μία επέμβαση, που ονομάζεται διασφαγιτιδική ενδοηπατική πυλαιοσυστηματική ενδοπρόθεση (TIPS), γίνεται η τοποθέτηση ενός μεταλλικού σωλήνα από πλέγμα μεταξύ της ηπατικής και της πυλαίας φλέβας, για να εκτρέψει τη ροή του αίματος μακριά από την πυλαία φλέβα και να μειώσει την πίεση στις οισοφαγικές φλέβες. Η παρεμπόδιση της ροής της πυλαίας φλέβας εξαιτίας μιας πάθησης του ήπατος είναι συχνά η αιτία της αυξημένης πίεσης στις φλέβες του οισοφάγου.

Αν αυτές οι μέθοδοι αποτύχουν, μπορεί να απαιτείται εγχείριση, για να εκτραπεί το αίμα από τις φλέβες που έχουν υποστεί ρήξη.

Δείτε επίσης