Εγκολεασμός

Ο εγκολεασμός είναι μία σπάνια νόσος κατά την οποία ένα μέρος του εντέρου, συνήθως του λεπτού, εισέρχεται σαν τηλεσκόπιο μέσα σε κάποιο άλλο μέρος του εντέρου. Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία εντερικής απόφραξης σε παιδιά μεταξύ 3 μηνών και έξι ετών.

Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ εγκολεασμού και ορισμένων ιογενών λοιμώξεων.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ξαφνικός, έντονος κοιλιακός πόνος.
  • Αδυναμία και λήθαργος.
  • Έμετος, συχνά με χολή.
  • Κόπρανα με αίμα που μπορεί να μοιάζουν με ζελέ σταφίδας.
  • Κοφτές αναπνοές.
  • Λιποθυμική τάση, ιδρώτας και ωχρότητα.

Συνήθως ο εγκολεασμός εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα παιδί που ήταν καλά μέχρι πρότινος. Το παιδί παρουσιάζει ξαφνικά κοιλιακό πόνο και κολικό που εμφανίζεται σε τακτά διαστήματα. Στην αρχή το παιδί μπορεί να παίζει φυσιολογικά μεταξύ των κολικών, αλλά σύντομα εξασθενεί και γίνεται ληθαργικό.

Ο εγκολεασμός στους ενήλικες είναι σπάνιος και σε αντίθεση με τα παιδιά σχετίζεται με κάποια πάθηση του εντέρου.

Διάγνωση

Αν το παιδί σας παρουσιάζει αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα, μην καθυστερήσετε να καλέσετε το γιατρό σας. Τα σημεία και τα συμπτώματα και τα φυσικά ευρήματα μπορεί να αρκούν για τη διάγνωση, αλλά συχνά απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις, όπως μία ακτινογραφία κοιλιάς και ακτινογραφία με βάριο.

Πόσο σοβαρός είναι ο εγκολεασμός; Αν δεν αντιμετωπισθεί, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν, αν η θεραπεία ξεκινήσει μέσα στις 24 ώρες μετά τα αρχικά σημεία και συμπτώματα.

Θεραπεία

Ένας υποκλυσμός με βάριο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση μπορεί να είναι αρκετός, για να σπρώξει το έντερο που έχει εγκολεαστεί πίσω στη σωστή θέση του.

Το ποσοστό επανεμφάνισης ωστόσο μπορεί να φτάνει μέχρι και το 10%. Σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζεται ξανά μετά από εγχείρηση.

Δείτε επίσης