Χρωματισμός δοντιών

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα δόντια ενός παιδιού μπορεί να μην έχουν φυσιολογικό σχήμα ή χρώμα.

Τέτοιες διαταραχές μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικούς παράγοντες, παθήσεις ή τραύματα σε πολύ μικρή ηλικία ή από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως υπερβολικό φθόριο στο πόσιμο νερό ή λήψη φαρμάκων, π.χ. τετρακυκλίνης, από τη μητέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Το σμάλτο έχει σχηματιστεί ολοκληρωτικά σε όλα τα δόντια εκτός από τους φρονιμίτες μέχρι την ηλικία των 8 περίπου ετών. Για το λόγο αυτό οι γιατροί δε χορηγούν για μεγάλο διάστημα το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη σε παιδιά κάτω των 8 ετών ή σε έγκυες γυναίκες. Άλλα αίτια διαταραχών της δομής ή του χρώματος των δοντιών είναι η μόλυνση, ο υψηλός πυρετός ή ο υποσιτισμός κατά τη βρεφική ή νεαρή παιδική ηλικία. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι διαταραχές δομής των δοντιών σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις, όπως η συγγενής σύφιλη και το σύνδρομο Down.

Συμπτώματα

  • Διαταραχές δομής των δοντιών.
  • Κίτρινο ή καφέ χρώμα στα νεογιλά ή μόνιμα δόντια.

Οι διαταραχές αφορούν και τα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια. Τα οκτώ μπροστινά δόντια και οι γομφίοι των 6 ετών είναι τα δόντια που επηρεάζονται πιο συχνά, γιατί αναπτύσσονται πρώτα. Η μύλη των δοντιών μπορεί να έχει βαθουλώματα ή χαρακιές και να είναι χρωματισμένη.

Κάποιες φορές το σμάλτο που καλύπτει το δόντι είναι ατελές. Αν και αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα κληρονομικού χαρακτηριστικού που εμφανίζεται σε κάποιες οικογένειες. Το σμάλτο μπορεί να είναι χρωματισμένο, λεπτό ή να μην υπάρχει.

xroma55Ο χρωματισμός μπορεί να προκληθεί επίσης από το πόσιμο νερό με περιεκτικότητα σε φθόριο μεγαλύτερη από 2 μέρη ανά εκατομμύριο. Σε μερικές περιοχές το νερό περιέχει φυσικά υψηλό επίπεδο φθορίου.

Θεραπεία

Οι διαταραχές στη δομή και στο χρώμα των δοντιών μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσθήκη ενός υλικού αποκατάστασης ή με την κάλυψη τους με θήκες. Τα δόντια χωρίς ολοκληρωτική κάλυψη σμάλτου και κάποια πολύ χρωματισμένα δόντια μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.

Μερικές φορές αυτό γίνεται στα νεογιλά δόντια, αν το σμάλτο είναι τόσο κακοσχηματισμένο, που προκαλούνται σοβαρές κοιλότητες ή φθορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζονται στους γομφίους ανοξείδωτες μύλες.

Δείτε επίσης