Στοματικός ομαλός λειχήνας

Ο γραμμοειδής στοματικός λειχήνας μπορεί να περιορίζεται σε ένα δίκτυο από ωχρά σπιθουράκια ή γυαλιστερές κόκκινες πλάκες που προέχουν στις πλευρές της γλώσσας ή μέσα στα μάγουλα ή μπορεί να εξελιχθεί σε μία επώδυνη διάβρωση.

omalos leixinas5Το στόμα σας μπορεί να είναι ερεθισμένο ή ξηρό και να έχει μία μεταλλική γεύση. Μερικά άτομα δεν έχουν συμπτώματα, εκτός από τα σπυράκια ή τις πλάκες.

Σημεία και συμπτώματα

  • Μικρά, χλωμά σπυράκια που σχηματίζουν ένα δαντελωτό δίκτυο στη γλώσσα ή στο εσωτερικό των μάγουλων.
  • Γυαλιστερά, κόκκινα και ελαφρώς ανυψωμένα σημάδια πάνω στη γλώσσα ή στα μάγουλα.
  • Επώδυνο ή φλεγόμενο στόμα.
  • Ξηροστομία.
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα.

Η αιτία του γραμμοειδούς στοματικού λειχήνα είναι άγνωστη. Σε μερικούς ανθρώπους φαίνεται να προκαλείται ως αντίδραση στο ψυχολογικό στρες. Σε άλλους μπορεί να σχετίζεται με κάποιο φάρμακο, όπως αντιβιοτικά, διουρητικά, ιωδιούχα, φαινοθιαζίνες, χλωροκίνη, κινακρίνη ή κινιδίνη.

Μερικές περιπτώσεις έχουν συνδεθεί με λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα. Οποιοσδήποτε ενήλικας μπορεί να εμφανίσει αυτή τη σπάνια πάθηση, αλλά προσβάλλει περισσότερο τις μεσήλικες γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στη στοματική μορφή και στη δερματική μορφή του γραμμοειδούς λειχήνα, γιατί οι μισοί περίπου που έχουν τη στοματική μορφή έχουν και τη δερματική. Αυτή μπορεί να εμφανίζεται και στα γεννητικά όργανα.

Πόσο σοβαρός είναι ο γραμμοειδής στοματικός λειχήνας; Συνήθως δεν αποτελεί σοβαρή πάθηση. Ωστόσο, τα άτομα με επίμονες στοματικές βλάβες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκινώματος πλακώδους επιθηλίου, μία μορφή καρκίνου του δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει τακτικές εξετάσεις, για να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στις βλάβες.

Είναι σημαντικό να σταματήσει οπωσδήποτε η χρήση καπνού, που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Αν η αιτία είναι ένα συγκεκριμένο φάρμακο, ο γιατρός ή ο οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσουν τη διακοπή της λήψης του και ίσως σας χορηγήσουν κάποιο άλλο στη θέση του.

Άλλες θεραπείες επικεντρώνονται στην ανακούφιση από τη φαγούρα. Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσουν:

  • Μία αλοιφή ή κρέμα με κορτικοστεροειδή.
  • Σε μερικές περιπτώσεις φωτοθεραπεία με υπεριώδης ακτινοβολία.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις κορτικοστεροειδή φάρμακα από το στόμα.
  • Ανοσοτροποποιητικές θεραπείες σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν υποχωρούν.

Δείτε περισσότερα για τον ομαλό λειχήνα δέρματος και στόματος.

Δείτε επίσης