Εμπύημα θώρακα

Το εμπύημα (empyema) είναι η συλλογή μολυσμένου υγρού ή πύου στην υπεζωκοτική κοιλότητα.

Κανονικά στο χώρο μεταξύ των μεμβρανών του υπεζωκότα που περιβάλλουν τους πνεύμονες (στην υπεζωκοτική κοιλότητα) υπάρχει μόνο ελάχιστη ποσότητα υγρού.

Στο εμπύημα το πύον συγκεντρώνεται στην κοιλότητα του υπεζωκότα ως αποτέλεσμα λοίμωξης. Εμφανίζεται συνήθως ως επιπλοκή βακτηριακής πνευμονίας, πνευμονικού αποστήματος, ανοιχτής πληγής στο στέρνο ή χειρουργικής επέμβασης στο θώρακα.

empyhma 5Συμπτώματα και διάγνωση

Μπορεί στην αρχή της νόσου να εκδηλώσετε πόνο στο θώρακα εξαιτίας της φλεγμονής στον υπεζωκότα (πλευρίτιδα). Αλλά, καθώς το υγρό συσσωρεύεται στην κοιλότητα του υπεζωκότα, ο πόνος σταδιακά εξαφανίζεται. Η συσσώρευση μολυσμένου υγρού, μισό λίτρο ή και περισσότερο, εξασκεί πίεση στους πνεύμονες σας.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ξηρός ή παραγωγικός βήχας.
  • Πυρετός και νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Απώλεια βάρους.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πόνος στο θώρακα κατά τη βαθιά εισπνοή.

Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του εμπυήματος, ο γιατρός σας μπορεί να προβεί σε θωρακοκέντηση. Κατά την εξέταση αυτή εισάγεται μία βελόνα ανάμεσα στα πλευρά σας, για να λάβει ένα δείγμα υγρού από την υπεζωκοτική σας κοιλότητα.

Θεραπεία

Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση και παροχέτευση του μολυσμένου υγρού από το θώρακα.

Αν το υγρό στην υπεζωκοτική κοιλότητα ρέει εύκολα, επανειλημμένες θωρακικές παρακεντήσεις μπορεί να το απομακρύνουν. Συχνά όμως, για να εξασφαλιστεί η επαρκής απομάκρυνση του υγρού, απαιτείται θωρακοστομία. Για τη διαδικασία αυτή, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία, ο γιατρός κάνει μία μικρή τομή στο θωρακικό τοίχωμα και εισάγει ένα σωλήνα για παροχέτευση.

Αν η θωρακοστομία δεν αποδώσει, μπορεί να πραγματοποιηθεί θωρακοτομή. Με γενική αναισθησία πραγματοποιείται ένα άνοιγμα στο θωρακικό τοίχωμα, για να επιτραπεί η πλήρης απομάκρυνση του μολυσμένου υγρού. Αν η διόγκωση του υπεζωκότα περιορίζει την έκπτυξη του πνεύμονα, μπορεί να συστηθεί χειρουργική αφαίρεση της διόγκωσης, για να επιτραπεί η έκταση των πνευμόνων.

Δείτε επίσης